GFR a castigat licitatia din Croatia pentru achizitia a 75% din HZ Cargo si cauta finantare pentru achizitia CFR Marfa
Trei companii s-au declarat interesate de preluarea HZ Cargo dar numai oferta companiei din România a fost considerată completă şi validă, îndeplinind toate cele 11 condiţii stabilite de autorităţi, a declarat ministrul Transporturilor, Sinisa Hajdas Doncic.

Conform ofertei depuse, Grup Feroviar Român va achiziţiona HZ Cargo în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, va plăti 30 milioane de euro pentru achitarea împrumutului acoperit de garanţiile de stat, 10 milioane de euro vor merge spre capitalul operaţional pentru plata datoriilor către furnizori şi a salariilor angajaţilor iar 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru investiţii.
Până anul viitor, Grup Feroviar Român îşi va asuma împrumuturile pe termen lung în valoare de 80 milioane de euro acoperite de garanţiile de stat, pentru care compania are garanţii de la Banca Română de Dezvoltare, a precizat Hajdas Doncic.
Guvernul a aprobat garanţiile pentru HZ Infrastructure şi HZ Passenger Transport pentru împrumuturi de 650 milioane de kuna şi, respectiv, 250 milioane de kuna. Ambele împrumuturi vor fi achitate în termen de cinci ani, cu o perioadă de graţie de un an.
Hajdas Doncic a declarat că HZ Infrastructure va utiliza creditul pentru investiţii iar HZ Passenger Transport va folosi jumătate din sumă pentru închirierea liniilor de cale ferată iar cealaltă jumătate pentru modernizare.
În România, Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă.
Preţul oferit de GFR este de circa 202 milioane de euro şi ar urma să fie achitat integral. Pe de altă parte, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă
GFR: Ne aflăm în discuţii avansate cu bănci din top 5 mondial pentru finanţarea achiziţiei CFR Marfă
Reprezentanţii GFR dezmint informaţiile potrivit cărora compania sau acţionarul principal, Gruia Stoica, ar avea probleme financiare.
'Precizăm că: I) Nu avem probleme de bonitate, ci, din contră, ne aflăm în discuţii avansate cu instituţii financiare internaţionale care se află în top 5 mondial, în vederea finanţării pentru CFR Marfă; II) Avem achitate la zi toate impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, iar GFR-Grampet nu are vreo restricţie impusă asupra conturilor; III) Acţionarul principal Gruia Stoica nu face obiectul niciunui dosar penal aflat în derulare; IV) Toate afacerile dezvoltate de GFR-Grampet de-a lungul a 13 ani de creştere continuă şi solidă au fost şi sunt făcute în deplină transparenţă şi conform legilor ţării, iar peste 90% din contractele noastre se derulează cu operatori private şi nu cu statul român', se arată în comunicat.
Oficialii companiei amintesc faptul că, dacă ar fi existat probleme sau riscuri, acestea ar fi fost aduse la cunoştinţa instituţiilor abilitate, care nu ar fi permis companiei să ajungă în acest stadiu evaluat al procesului de privatizare.
În comunicat se mai arată că GFR este ţinta unui atac coordonat din partea unei grupări de interese economice şi mediatice, cu scopul de a anula privatizarea CFR Marfă.
07-08-2013
Sursa: Agerpres