Patru investitori interesati de Banca Carpatica

Actiunile bancii Carpatica au crescut la limita maxima de 15% dupa ce actionarii mai mici au aflat ca exista patru investitori care ar putea intra in actionariatul bancii. La presiunea BNR, tranzactia ar putea avea loc in acest an.

"Investitorii au reacţionat la informaţiile care circulă in piaţă şi mă aştept ca şi in perioada următoare acţiunile Băncii Carpatica să fie sensibile la astfel de informaţii şi să inregistreze o volatilitate ridicată", a spus analistul Adriana Marin de la societatea Broker Cluj.

Patru investitori interesaţi să intre in acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica şi să capitalizeze banca au primit in urmă cu cateva săptămani accesul la date financiare ale instituţiei de credit, iar in următoarea perioadă vor fi iniţiate discuţii privind modul in care se va realiza tranzacţia, potrivit Mediafax.

Intrarea in camera de date a unei bănci oferă accesul la toate informaţiile financiare, la baza de credite şi depozite, bazele de clienţi şi este o etapă premergătoare in elaborarea unei oferte de preţ. Mai exact, investitorii işi fac o opinie despre bancă pentru ca apoi să inainteze o ofertă.

BNR a suspendat, la jumătatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat in arest, dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea. Detalii: BNR a suspendat dreptul de vot in AGA la Banca Carpatica pentru inca patru persoane

Ulterior, banca centrală a extins cu incă patru persoane grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Carpatica, incluzand şi noii acţionari care au preluat titluri de la Corneliu Tănase, intrucat Ilie Carabulea a finanţat o parte din achiziţii.

Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al băncii, iar Corneliu Tănase deţinea anterior unor tranzacţii 11,2179% din titluri.

Investitorul care va fi selectat ar putea achiziţiona pachetul deţinut de Carabulea.

Carabulea şi Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzaţi că, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

Sursa:Mediafax

25-07-2014