Ce profituri obtin hotelurile de pe litoral

Un hotel cu 200 de camere din sudul litoralului poate avea un profit net pe vară de 100.000 de euro, in timp ce o unitate de cazare similară din Mamaia poate ajunge chiar şi la un caştig de 500.000 de euro pe sezon, a declarat marţi intr-o conferinţă Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

"Caştigurile pe sezon ale unui hotel de pe litoral variază intre 500 de euro pe cameră intr-o unitate din sud, la 1.000 de euro pe cameră sau chiar şi 3.000 de euro in Mamaia. Ca să-ţi recuperezi o investiţie intr-iun hotel din Sud durează cam 15 ani, iar in Mamaia o investiţie poate fi recuperată chiar şi in 5 ani, dacă hotelul este bine amplasat", a spus Murad.

Acesta a afirmat că un hotel de 200 de camere din staţiunile din Sud poate face un profit net de 100.000 de euro, iar o unitate similară, tot de 200 de camere, dar din Mamaia, poate să rămană "uşor" chiar şi cu un profit de 400.000-500.000 de euro pe sezon.

Pe de altă parte, patronatele din turism susţin că tarifele de pe litoral nu vor creşte ib 2015.

"Dacă guvernanţii vor avea un moment de rădăcire şi vor reduce TVA, chiar dacă vor scădea preţul utilităţilor, noi vă garantăm că vom micşora tarifele la cazare. Dar in condiţiile actuale, cu acest TVA, cu aceste preţuri la utilităţi, vom menţine tarifele şi pentru 2015 aşa cum sunt acum. Vor fi cazuri de hotelieri care din cauza investiţiilor mari in extinderi, piscine etc. vor creşte uşor tarifele", a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia.

Murad spune că din totalul profiturilor unui hotel, 35% sunt impozite directe şi indirecte.

"Este foarte mult. Imens. Şi sunt convins că mulţi dintre noi nu ştiu de multe alte taxe care trebuie plătite, şi o să ne vină apoi din urmă să plătim de zece ori mai mult. Aşa de multe taxe sunt, că fiecare patron va trebui să angajeze un om special ca să caute ce taxe mai trebuie să plătim", a adăugat oficialul FPTR.

Sursa: Mediafax

21-09-2014