Noul Cod Fiscal - Guvernul fostului copilot Ponta virează brusc spre reduceri de taxe pentru creşterea consumului. A studiat virajul?

Noul Cod Fiscal, discutat in sedinta de Guvern, este "un experiment optimist pentru economia Romaniei", dar vine in contextul in care partidul de guvernamant inregistreaza o scadere abrupta in sondaje si risca sa piarda si majoritatea parlamentara.

Cifrele inaintate de Guvern in ceea ce priveste impactul masurilor fiscale sunt mult prea optimiste, conform economistilor, desi au un o influenţă benefică in creşterea economiei. Economistii considera ca aceste modificari de taxe pot arunca in aer deficitul bugetar si ar putea inchide usile de finantare externa a Romaniei.

Dupa ce in ultimii doi ani, acest guvern a sufocat economia cu noi taxe si impozite, in baza unor masuri arbitrare si fara o simulare reala a impactului asupra incasarilor bugetare - cu procente mari, care efeciv au dezechilibrat economia si fluxul de investitii; acum, acelasi guvern social democrat, in prag de iesire de la guvernare, propune măsuri ultra-liberale.

Premierul, fostul copilot de raliuri, ar trebui informat că economia Romaniei nu este maşina sa de raliu. Le fel cum o mişcare bruscă de volan sau o dictare greşită a curbei de către copilot, poate duce maşina in decor, economia Romaniei ar putea ajunge in aceeaşi situatie.

Economia Romaniei nu este o maşină de raliu cu care domnul Ponta işi mai permitea să se dea peste cap.

Să ne amintim de ultimele "viraje" executate de guvern... Majorarea accizei pe carburanţi, luată peste noapte (fără semnalizare), a dus la majorarea pretului carburanţilor cu peste 10% care a determinat transportatorii externi romani sa nu mai alimenteze din Romania. Efectele acestei supra accize nu au fost date publicităţii din raţiuni de campanie electorală, insă s-a raportat o scădere substantiala a consumului de carburanti in Romania. Aceasta masura in loc sa aduca mai multi bani la buget a dus la majorarea preturilor la toate produsele si incasari mult mai mici la bugetul de stat. Majorarea accizelor la a băuturile alcoolice a adus un prejudiciu la bugetul de stat de 20 milioane Euro (incasări mai mici cu această sumă). Detalii: Cresterea cu 33% a accizei la bauturi alcoolice a adus Statului o scadere cu 20 milioane Euro a incasarilor

Introducerea asa numitei taxe pe stalp de 1,5% pe activele imobiliare ale companiilor a dus la un nou minim al investitiilor straine in economie - Detalii: Investiții străine directe in scadere cu 10,3%

Economia Romaniei este un angrenaj greoi iar orice schimbare de direcţie trebuie semnalizată cu mult timp inainte, iar "virajul" trebuie luat cu viteza mica (modificari de taxe si impozite mici cu o monitorizare atentă a mişcării), pentru că altfel riscă să piardă aderenţa - controlul maşinii, iar economia ar putea ajunge derapaj - in posibilitatea onorării plăţilor.

Guvernul constată rezultatele dezastruoase ale propriei guvernări si schimbă brusc dirtecţia plagiind efectiv programul liberalilor pentru ca ... in 2016 sunt alegeri.

Cele mai importante modificari sunt:

  • scaderea TVA la 20%, incepand cu 2016
  • reducerea TVA la carne, peste, legume si fructe la 9%, din 2016
  • reducerea CAS la angajator de la 15,8% la 13,5% si CAS la angajat de la 10,5% la 7,5%, incepand cu 2017
  • eliminarea taxei pe constructii speciale din 2016
  • eliminarea impozitului pe dividende din 2016
  • reducerea cotei unice de la 16% la 14% din 2019
  • scaderea impozitului pe venit al microintreprinderilor de la 3% la 1% din cifra de afaceri pentru firmele cu 2 angajati; in timp ce microintreprinderile fara angajati vor plati 3% + 1.500 Lei trimestrial.
  • Cuantumul acestor reduceri si amplasarea lor in calendarul fiscal ar putea aduce Romania in incapacitate de plata, la imposibilitatea platii salariilor si alocatiilor bugetare; precum si la indepartarea creditorilor.

    Conform estimarilor, impactul fiscal al masurilor anuntate pentru 2016 va fi de 11,6 miliarde lei, adica 1,5% din PIB. Astfel, in lipsa unor masuri concrete de reducere a evaziunii fiscale si de crestere a gradului de colectare, deficitul bugetar ar avansa spre 3% si ar iesi din tintele asumate cu FMI si cele ale Compactului Fiscal.

    Profesorul de economie Dan Armeanu considera ca doar impactul reducerii TVA de la 24% la 20% nu este foarte mare si "poate fi usor acomodat de imbunatatirea colectarii si a reducerii evaziunii fiscale".Totodata, Armeanu spune ca aceste masuri conteaza foarte mult pentru investitorii straini, care vor aprecia predictivitatea si stabilitatea.

    Este un experiment optimist pentru economia Romaniei. Nici Opozitia nu va putea respinge astfel de reduceri ale taxelor - Vlad Muscalu, economist sef ING Bank

    "Aceste propuneri fiscale par destul de ambitioase, mai ales in contextul Compactului Fiscal si al realitatii fiscal-bugetare europene. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca procesul ambitios de consolidare din ultimii cinci ani a contribuit la regenerarea spatiului de manevra pentru politica fiscal-bugetara. Astfel de masuri ar incuraja investitiile productive si consumul, iar impactul asupra bugetului poate fi contrabalansat in mai putin de 1 an", a declarat pentru Wall-Street.ro Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania.

    Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a declarat, vineri, că impactul bugetar al noului Cod Fiscal poate duce Romania in imposibilitate să plătească pensii şi salarii şi a susţinut că Victor Ponta "este un Moş Crăciun venit cu intarziere".

    "Eu cred că Victor Ponta e un Moş Crăciun venit cu intarziere şi in legătură cu promisiunile, şi in legătură cu modul de aplicare, pentru că economia are nevoie astăzi de măsuri pentru relansare, pentru a se crea locuri de muncă. Victor Ponta a venit cu aceste modificări pentru a supravieţui la guvernare, este un exerciţiu de imagine", a spus fostul ministru.

    El a arătat că "fundamentarea este la nivel zero", pentru că guvernanţii se bazează pe creşterea economică, dar pană acum s-a dovedit că Romania a avut creştere economică, "dar veniturile au scăzut din PIB".

    Gheorghe Ialomiţianu a mai spus că, dacă măsurile erau sustenabile, se aprobau prin ordonanţă de urgenţă şi nu s-ar fi intocmit proiect de lege, care să fie transmis la Parlament.

    Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că are mari semne de intrebare privind reducerile fiscale anunţate de Guvernul Ponta, precizand că Executivul nu a spus cum va gestiona aceste reduceri de impozite şi taxe. "E un lucru pe care şi l-a asumat Gguvernul, lucruri interesante aşa ca şi exerciţiu teoretic, ca şi exerciţiu practic am mari semne de intrebare".

    Şeful statului a subliniat că astfel de reduceri se fac "după o analiză foarte, foarte atentă", care nu se poate face intr-o săptămană sau două, ci in luni de zile, impreună cu foarte mulţi specialişti.

    Klaus Iohannis a declarat că o situaţie asemănătoare a existat şi in toamna trecută, cand "de azi pe maine am redus CAS cu 5%".

    "Cum poate să vină Guvernul cu un program de reducere a impozitelor şi taxelor fără să ne spună cum gestionează această reducere de impozite şi taxe. Lipseşte partea care e mai neplăcută (...), cum astupi gaura", a spus Iohannis, adăugand că soluţii există şi au fost prezentate de el şi de PNL.

    Intrebat de ce a venit Guvernul cu aceste propuneri, Iohannis a spus: "Din motive de imagine. Dă bine".

    24-Feb-2015