www.piataafacerilor.ro
vand afacere - cumpar afacere
Locul afacerilor profitabile
Afaceri de vanzare
Bar & Cafenea & Club Fabrici diverse Constructii & productie materiale
Hotel & Pensiune & Camping Fabrici Brutarii Afaceri Imobiliare
Patiserie - Fast Food - Cofetarie Fabrici industrie alimentara Ferme agricole si animale
Restaurant & Pizzerii & Catering Fabrici de mobila, prelucrare lemn Ferme Piscicole, Bălți - Vânătoare
Distribuitori & Comert en-gros Energie: eolian,fotovoltaic, hidro Presa & Media & Edituri
Magazine Diverse Service auto & vulcanizare Servicii
Magazine alimentare Spalatorii auto Servicii financiar & Asigurari
Magazine on line & Website Benzinarii Consultanta-HR-IT&C-Training
Saloane infrumusetare Coafura Taxi Clinici si centre medicale
Saloane masaj, centre spa & sport Firme de transport Afaceri cu plata in rate
Din 2010 - cel mai mare portal specializat în vânzări de afaceri! Peste 3.000 de anunturi - Adăugați un anunț!
Metode de vanzare
Acces Membri
Harta Regiunilor Romania
denon mixer 1500
Reclama
Economia Online
Ziare
Metodele si modalitati de vanzare a unei afaceri

MODALITATI DE A VINDE O AFACERE
Cele mai multe companii se vând printr-o vânzare directă a actiunilor sau părţilor sociale către o altă firmă. Alternativ, mai exista posibilitatea de a gasi un cumpărător persoană fizică (mai ales pentru afacerile de valori mici) sau un fond de investitii de tip private-equity. In general, investitorii de tip private-equity au dezavantajul de a se concentra doar pe anumite tipuri de afaceri si se implica direct in managementul afacerii.

Vanzarea/Cumpararea partiala sau totala
Chiar daca dumneavoastra doriti sa vindeti integral si cat mai rapid afacerea, anumiti cumparatori doresc sa ramaneti implicat in afacere o perioada limitata de timp si sa pastrati in continuare o parte din afacere pana la finalizarea tranzactiei. Acest lucru da incredere cumparatorului ca afacerea va continua sa functioneze normal. In acelasi timp, devine foarte important pachetul majoritar de actiuni (părti sociale). Cine va detine controlul afacerii? Cine va numi conducerea operativă? Cum se vor impărţi dividendele?

Atragerea unui investitor Blue Angel poate fi o solutie mai ales pentru afacerile Start-Up. Conform legislatiei din Romania, investitorul Blue Angel va putea investi sume intre 3.000 Euro si 200.000 Euro pentru maxim 49% din capitalul social al unei firme. Conform legii, el beneficiaza de scutire la plata impozitului pe dividende in primii 5 ani precum si de scutire la impozitul datorat la vanzarea pachetului de actiuni detinut la acea firma (care nu poate fi mai repede de 3 ani de la data la care a intrat in firma).

Vanzarea activelor
In anumite situatii se pot vinde activele (cum ar fi imobilele, echipamentele, drepturile de proprietate intelectuala, portofoliul de clienti) mult mai usor decat daca ati vinde afacerea. Acest lucru poate fi atractiv pentru un cumparator care nu doreste sa cumpere pasivele si obligatiile afacerii. De ex: cumparatorul nu doreste sa preia anagajatii dumneavoastra sau datoriile firmei dumneavoastra. In urma vanzarii activelor, vanzatorul ramane cu toate activele si datoriile care nu sunt incluse in vanzare.

Plata imediata sau in etape
Doriti sa primiti toti banii la semnarea contractului de vanzare-cumparare sau sunteti pregatiti sa acceptati plati in transe? Cumparatorul ar putea dori sa va plateasca in transe, iar in acest caz dumneavoastra trebuie sa va asumati un risc; riscul ca acel cumparator sa nu-si respecte angajamentul de a plati toate transele. Exista riscul ca acel cumparator sa ramana actionar in firma fara sa fi finalizat achizitia integrala. In acest caz, vanzatorii ar trebui să-si ia măsuri de precautie si eventual sa gaseasca modalitati de a iesi onorabil din companie. De multe ori Pretul afacerii variaza si in functie de modalitatea de plata: totala la vanzare sau in transe.

METODE DE VANZARE A UNEI COMPANII

In practica se folosesc in mod curent sase metode de a vinde o afacere.

  • Vanzare directa
  • Managementul Buy-out (MBO)
  • Succesiunea familiala
  • Managementul buy-in (MBI)
  • Flotabilitatea actiunilor proprii. IPO(vanzarea actiunilor pe piata de capital)
  • Fuziunea

Vanzare directa – Este o vanzare comerciala catre o alta persoana fizica sau juridica. Vanzarea comerciala este de obicei cea mai buna metoda de a obtine o satisfactie financiara din vanzarea unei afaceri, mai ales daca aveti mai multi cumparatori care se concureaza.

Management Buy-Out (MBO) - Presupune vanzarea afacerii catre echipa manageriala. De obicei echipa manageriala este finantata de o banca sau un fond de investii. Este un proces de lunga durata, in care plata se face in transe, intrucat cumparatorii nu au de obicei resursele necesare. Vanzarea se face in etape si poate dura cativa ani.

Succesiunea familiala - Reprezinta vanzarea catre un succesor, fiu sau fiica. Presupune identificarea succesorului potrivit, care are abilitatile necesare conducerii afacerii. Va permite sa mai ramaneti implicat in afacere o perioada de timp pana la instruirea deplina a urmasului.

Management buy-in (MBI) - O echipa manageriala externa, finantata de un fond de investitii sau o banca cumpara afacerea. Statisticile arata ca apeland la MBI afacerea creste destul de rar, iesirea vanzatorului din companie poate fi greu de realizat si de obicei este un esec.

Flotabilitatea actiunilor proprii IPO – Este un proces mai complex care presupune listarea companiei pe bursa si vanzarea unei cote parti din companie. Nu este indicata vanzarea unei cote prea mari din actiunile companiei intrucat acest lucru poate crea neincredere in randul investitorilor si ar putea afecta cotatia actiunilor. Presupune cheltuieli importante iar succesul operatiunii nu este garantat; dar in cazul succesului, recompensele sunt pe masura.

Fuziunea sau achizitia - Fuziunea este procesul prin care o firma este integrata in cadrul altei firme, iar vechii asociati isi impart controlul asupra entitatii rezultate. Nu inseamna o iesire totala din afacere doar furnizeaza o optiune pe viitor prin cedarea integrala a afacerii catre asociat. Achizitia este procesul prin care o firma cumpara o alta firma si reuseste sa preia controlul afacerii.

Inregistrare Gratuita
E-mail
Parola
Accesare Cont | Recuperare Parola

Articole Presa
Chinezii cumpara producatorii de mezeluri Elit şi Vericom 2001 din judeţul Alba
Caroli Foods a fost cumparat de grupul mexican Sigma Alimentos
MedLife a cumparat 55% din spitalul Humanitas Cluj
Firma de distributie Gemini SP a fost cumparata de grupul cipriot Logicom
Brico Depot cumpără magazinele Praktiker
Pehart Tec din judetul Cluj a fost cumparata integral de Abris Capital Partners
Papalekas, in negocieri pentru achizitia portofoliului de birouri al NEPI, pentru circa 340 mil. €
Profitul net al companiilor romanesti s-a majorat cu 50% in 2016 iar cifra de afaceri a crescut cu doar 2%
Active de vanzare
Vanzari spatii comerciale, birouri Vanzari hale productie Camioane si semiremorci
Inchirieri spatii comerciale, birouri Inchirieri hale productie Autospecializate si autoutilitare
Terenuri cu potential comercial Stocuri, marfuri si ob. de inventar Autoturisme
Linii de productie Echipamente si mobilier Horeca Echipamente industrie alimentara
Utilaje si echipamente constructii Echipamente lemn, metal, plastic Financiar: actiuni si obligatiuni
Utilaje si echipamente agricultura Echipamente tiparire, IT si Service Nefinaciare: brevete, marci, site
Site-uri partenere
Drept Online | PonturiFierbinti| Curs Valutar | Anunturi