Glencore la un pas de preluarea producătorului de ulei Prutul Galaţi

Traderul elveţian Glencore, un gigant multinaţional cu afaceri în România de 264 mil. euro anul trecut, negociază preluarea producătorului de ulei vegetal Prutul Galaţi, companie cu afaceri de 115 mil. euro în 2011 şi care deţine şi o adevărată reţea de silozuri şi baze de preluare a cerealelor de-a lungul Dunării şi în Moldova, afirmă mai multe surse din industrie ale Zf.ro.

Compania Prutul Galaţi este controlată de omul de afaceri român Marian Andreev.

"Primele contacte dintre cele două părţi au avut loc încă de la începutul acestui an. Glencore este interesat de silozurile pe care le are Prutul în sudul ţării. Fabrica de ulei nu reprezintă neapărat o ţintă pentru că traderul nu are interes să intre pe această piaţă, iar capacităţile de export ale unităţii sunt reduse", explică o sursă apropiată discuţiilor.

Încheierea întelegerii ar duce şi la dublarea la aproximativ 1,1 milioane de tone a capacităţilor de stocare din Ro¬mânia ale Glencore, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Valoarea întelegerii dintre cei doi jucători din agrobusiness s-ar putea ridica la 20-22 mil. euro pentru portofoliul de silozuri şi magazii, însă suma totală ar putea fi şi mai mare având în vedere şi valoarea fabricii de ulei vegetal din Galaţi.

Oficialii Glencore şi Prutul nu au răspuns în niciun fel solicitărilor ZF prin care li se cerea să infirme sau să confirme negocierile.

24-Dec-2012