A doua listare a Alro: ruşii vând pe Bursă 21% din acţiuni

Grupul Vimetco, deţinut de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, îşi propune să vândă pe Bursă 21% din acţiuni, printr-o ofertă publică secundară care s-ar putea ridica la peste 140 de milioane de euro.

Anunţul ofertei a luat prin surprindere întreaga piaţă, fiind pentru prima dată în cei 16 ani de existenţă a Bursei de la Bucureşti când un grup multinaţional nu delistează o companie, ci decide să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine.

Din acest considerent, tranzacţia ar putea fi cel puţin la fel de importantă ca vânzarea de către stat a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, spun brokerii, pentru că ar transforma Alro într-una din cele mai importante companii de pe Bursă.

În prezent, deşi este una dintre cele mai mari companii de pe Bursă, cu o capitalizare de 685 de miliaone de euro, Alro nu este o companie interesantă pentru marile fonduri de investiţii, din cauza lichidităţii reduse, doar 2% din acţiuni fiind disponibile la tranzacţionare pe Bursă.

Vimetco deţine împreună cu firma Conef SA aproape 88% din acţiunile Alro, în timp ce Fondul Proprietatea şi-a majorat recent participaţia peste 10%, cumpărând de pe Bursă majoritatea acţiunilor care au fost disponibile la vânzare în ultimele luni.

Chiar Vimetco şi-a motivat decizia de a vinde acţiuni prin dorinţa de a creşte free-float-ul şi implicit atractivitatea companiei.

"Intenţionăm ca oferta publică secundară (SPO) să permită acţionarilor Alro să profite de o lichiditate mai mare a acţiunilor lor datorită creşterii free float-ului. Oferta va promova de asemenea imaginea şi vizibilitatea Alro pe pieţele de capital. În plus, oferta va fi o oportunitate pentru acţionarii minoritari să-şi crească participaţiile, dar şi pentru alţi investitori să intre în acţionariat", a declarat Marian Năstase, directorul financiar al Vimetco, într-o raportare transmisă bursei din Londra, unde sunt listate acţiunile Vimetco

Continuare: www.zf.ro