Metode de vanzare afacere

MODALITATI DE A VINDE O AFACERE
Cele mai multe companii se vând printr-o vânzare directă a actiunilor sau părţilor sociale către o altă firmă. Alternativ, mai exista posibilitatea de a gasi un cumpărător persoană fizică (mai ales pentru afacerile de valori mici) sau un fond de investitii de tip private-equity. In general, investitorii de tip private-equity au dezavantajul de a se concentra doar pe anumite tipuri de afaceri si se implica direct in managementul afacerii.
 
Vanzarea/Cumpararea partiala sau totala
Chiar daca dumneavoastra doriti sa vindeti integral si cat mai rapid afacerea, anumiti cumparatori doresc sa ramaneti implicat in afacere o perioada limitata de timp si sa pastrati in continuare o parte din afacere pana la finalizarea tranzactiei. Acest lucru da incredere cumparatorului ca afacerea va continua sa functioneze normal. In acelasi timp, devine foarte important pachetul majoritar de actiuni (părti sociale). Cine va detine controlul afacerii? Cine va numi conducerea operativă? Cum se vor impărţi dividendele?
 
Atragerea unui investitor Blue Angel poate fi o solutie mai ales pentru afacerile Start-Up. Conform legislatiei din Romania, investitorul Blue Angel va putea investi sume intre 3.000 Euro si 200.000 Euro pentru maxim 49% din capitalul social al unei firme. Conform legii, el beneficiaza de scutire la plata impozitului pe dividende in primii 5 ani precum si de scutire la impozitul datorat la vanzarea pachetului de actiuni detinut la acea firma (care nu poate fi mai repede de 3 ani de la data la care a intrat in firma).
 
Vanzarea activelor
In anumite situatii se pot vinde activele (cum ar fi imobilele, echipamentele, drepturile de proprietate intelectuala, portofoliul de clienti) mult mai usor decat daca ati vinde afacerea. Acest lucru poate fi atractiv pentru un cumparator care nu doreste sa cumpere pasivele si obligatiile afacerii. De ex: cumparatorul nu doreste sa preia anagajatii dumneavoastra sau datoriile firmei dumneavoastra. In urma vanzarii activelor, vanzatorul ramane cu toate activele si datoriile care nu sunt incluse in vanzare.
 
Plata imediata sau in etape
Doriti sa primiti toti banii la semnarea contractului de vanzare-cumparare sau sunteti pregatiti sa acceptati plati in transe? Cumparatorul ar putea dori sa va plateasca in transe, iar in acest caz dumneavoastra trebuie sa va asumati un risc; riscul ca acel cumparator sa nu-si respecte angajamentul de a plati toate transele. Exista riscul ca acel cumparator sa ramana actionar in firma fara sa fi finalizat achizitia integrala. In acest caz, vanzatorii ar trebui să-si ia măsuri de precautie si eventual sa gaseasca modalitati de a iesi onorabil din companie. De multe ori Pretul afacerii variaza si in functie de modalitatea de plata: totala la vanzare sau in transe.
 
METODE DE VANZARE A UNEI COMPANII
In practica se folosesc in mod curent sase metode de a vinde o afacere.
 
Vanzare directa
Managementul Buy-out (MBO)
Succesiunea familiala
Managementul buy-in (MBI)
Flotabilitatea actiunilor proprii. IPO(vanzarea actiunilor pe piata de capital)
Fuziunea
 
Vanzare directa – Este o vanzare comerciala catre o alta persoana fizica sau juridica. Vanzarea comerciala este de obicei cea mai buna metoda de a obtine o satisfactie financiara din vanzarea unei afaceri, mai ales daca aveti mai multi cumparatori care se concureaza.
 
Management Buy-Out (MBO) - Presupune vanzarea afacerii catre echipa manageriala. De obicei echipa manageriala este finantata de o banca sau un fond de investii. Este un proces de lunga durata, in care plata se face in transe, intrucat cumparatorii nu au de obicei resursele necesare. Vanzarea se face in etape si poate dura cativa ani.
 
Succesiunea familiala - Reprezinta vanzarea catre un succesor, fiu sau fiica. Presupune identificarea succesorului potrivit, care are abilitatile necesare conducerii afacerii. Va permite sa mai ramaneti implicat in afacere o perioada de timp pana la instruirea deplina a urmasului.
 
Management buy-in (MBI) - O echipa manageriala externa, finantata de un fond de investitii sau o banca cumpara afacerea. Statisticile arata ca apeland la MBI afacerea creste destul de rar, iesirea vanzatorului din companie poate fi greu de realizat si de obicei este un esec.
 
Flotabilitatea actiunilor proprii IPO – Este un proces mai complex care presupune listarea companiei pe bursa si vanzarea unei cote parti din companie. Nu este indicata vanzarea unei cote prea mari din actiunile companiei intrucat acest lucru poate crea neincredere in randul investitorilor si ar putea afecta cotatia actiunilor. Presupune cheltuieli importante iar succesul operatiunii nu este garantat; dar in cazul succesului, recompensele sunt pe masura.
 
Fuziunea sau achizitia - Fuziunea este procesul prin care o firma este integrata in cadrul altei firme, iar vechii asociati isi impart controlul asupra entitatii rezultate. Nu inseamna o iesire totala din afacere doar furnizeaza o optiune pe viitor prin cedarea integrala a afacerii catre asociat. Achizitia este procesul prin care o firma cumpara o alta firma si reuseste sa preia controlul afacerii.
 
Pentru a afla mai multe detalii despre sistemul nostru va invitam sa studiati: Servicii si preturi Afaceri si Active, Servicii si tarife FrancizeDespre noi, Termeni si conditii, Sfaturi VanzatoriAjutor si Intrebari frecvente.