A patra banca spaniola a fost nationalizata partial

Spania a preluat Bankia, a patra mare instituţie de credit a ţării, încercând să risipească temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani după ce sectorul a fost puternic lovit de prăbuşirea pieţei imobiliare, transmite Reuters

Statul spaniol va prelua o participaţie indirectă de 45% la Bankia în urma preluării controlului asupra companiei-mamă a băncii, BFA, prin conversia unui împrumut de 4,5 miliarde de euro acordat anterior, a anunţat banca centrală.

Ministerul Economiei s-a angajat să facă tot posibilul pentru a stabiliza Bankia, care are o expunere de peste 30 de miliarde de euro pe credite acordate constructorilor, precum şi faţă de active imobiliare preluate de la datornici.

Potrivit aşteptărilor, statul va asigura Bankia fonduri suplimentare de până la zece miliarde de euro. Unii analişti consideră că instituţia de credit ar putea avea nevoie de mai mulţi bani.

Bankia controlează 10% din depozitele constituite în sistemul bancar al Spaniei, fiind cea mai mare dintre cele opt bănci salvate de guvernul de la Madrid, în ultimii ani.

Bankia şi BFA au, împreună, o expunere combinată de 51,5 miliarde euro pe sectorul imobiliar din Spania, în timp ce Banco Santander, cea mai mare bancă din ţară, are o expunere de 32 miliarde euro, potrivit societăţii de cercetare CA Cheuvreux. Sectorul bancar din Spania are, în urma prăbuşirii pieţei imobiliare, active toxice de 184 miliarde euro.

Dacă solvenţa Spaniei va fi pusă sub semnul întrebării de costurile prea ridicate ale unei salvări a sectorului bancar şi ţara va avea nevoie de ajutor financiar, supravieţuirea zonei euro ar putea fi pusă sub semnul întrebării, notează Reuters.