Adamescu renunţă la creditul pentru investiţii la Unirea şi la cumpărarea acţiunilor Astra Asigurari

Unirea Shopping Center, companie deţinută de soţii Carmen şi Dan Adamescu, a convocat AGA pentru a revoca mai multe decizii de la inceputul lunii iunie privind contractarea unui credit de 40-45 milioane euro pentru investiţii şi cumpărarea de acţiuni Astra de maxim 16 milioane euro.

Unirea Shopping Center este controlată indirect de familia Adamescu, prin The Nova Group Investments Romania, care deţine un pachet reprezentand 74,16% din acţiunile societăţii. In structura acţionariatului se mai regăseşte SIF Muntenia (SIF4), cu 10% din titluri, in timp ce 15,8% din capital este deţinut de alţi acţionari.

La 5 iunie, acţionarii Unirea Shopping Center au decis contractarea unui credit bancar in valoare de 40-45 milioane de euro (propunerea iniţială a fost de 70 milioane de euro) pentru investiţiile programate in cele două centre comerciale pe care le deţine in Bucureşti şi Braşov. Detalii: Adamescu vrea să cumpere acţiuni la Astra Asigurari de 16 mil. Euro prin Unirea Shopping Center

Pentru acest an, conform informaţiilor dintr-un raport al companiei, conducerea avea in vedere crearea de legături de acces intre zona comercială şi căile de circulaţie şi transport in comun (metrou, respectiv gară), in cadrul ambelor centre comerciale din Bucureşti şi Braşov.

La acceaşi dată, acţionarii Unirea Shopping Center au mai decis "achiziţionarea unui pachet de acţiuni emise de Astra, in limita maximă a sumei de 16 milioane de euro, cu condiţia şi in momentul ieşirii societăţii de sub incidenţa administrării speciale şi a desfăşurării activităţii in parametri normali de piaţă", potrivit unui anunţ al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Structura acţionariatului Astra Asigurări (ATRA), liderul pieţei asigurărilor in 2013, include The Nova Group Investments Romania - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentand 0,3% din capitalul social.

Epsilon Estate Provider este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, la 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra Asigurări şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Detalii: ASF a hotarat punerea sub administrare specială a companiei Astra Asigurari

Compania de asigurări are un capital social de 192,7 milioane de lei, care va fi majorat cu 70 milioane de lei, la 262,7 milioane de lei, in urma unei decizii adoptată de acţionarii asigurătorului de la finele lunii iunie.

Majorarea de 70 milioane de lei este parte a unei infuzii de capital de 490 de milioane de lei, pe care Astra trebuie să o realizeze in următoarele 12 luni, in mai multe etape, conform planului de măsuri propus de KPMG Advisory şi aprobat de ASF la 7 aprilie.

In 2013, veniturile din subscrieri ale Astra Asigurări au scăzut cu 18,5%, la 921,4 milioane de lei, iar pierderile au insumat 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei in urmă cu un an.

Pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurărilor, potrivit datelor ASF.

Renuntarea la achizitia de noi actiuni la Astra Asigurari poate avea legatura cu gasirea unui investitor. In urma cu doua saptamani a aparut stirea ca grupul polonez PZU ar putea intra in actionariatul Astra Asigurari. Detalii: Astra Asigurari ar putea fi preluata de PZU. Cel mai probabil s-a ajuns la o intelegere cu un nou investitor

Sursa:Mediafax

25-07-2014