Adamescu vrea să cumpere acţiuni la Astra Asigurari de 16 mil. Euro prin Unirea Shopping Center

Unirea Shopping Center, companie controlată indirect de soţii Carmen şi Dan Adamescu, vrea să cumpere acţiuni Astra Asigurări de cel mult 16 milioane de euro, titlurile asigurătorului fiind insă oprite de la tranzacţionare pe bursă din 18 februarie, cand societatea a intrat in administrare specială.

Potrivit unui convocator AGEA al Unirea Shopping Center, acţionarii vor discuta, la 5 iunie, "aprobarea achiziţionării unui pachet de acţiuni emise de Astra Asigurăriu a cărui valoare nu va depăşi suma de 16 milioane de euro".

In document nu se precizează mărimea pachetului de acţiuni Astra vizat.

Cea mai recentă tranzacţie operată la bursă cu acţiuni Astra a fost inregistrată in decembrie 2012.

Prin intermediul The Nova Group Investments Romania, soţii Dan şi Carmen Adamescu controlează un pachet reprezentand 74,16% din acţiunile Unirea Shopping Center (SCDM).

In structura acţionariatului se mai regăseşte SIF Muntenia (SIF4), cu 10% din titluri, in timp ce 15,8% din capital este deţinut de alţi acţionari.

Structura acţionariatului Astra Asigurări (ATRA), liderul pieţei asigurărilor in 2012, include The Nova Group Investments Romania - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentand 0,3% din capitalul social.

Epsilon Estate Provider este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, la 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra Asigurări şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

De asemenea, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale Astra Asigurări care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot in privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Compania de asigurări are in prezent un capital social de 192,7 milioane de lei.

Potrivit KPMG Advisory, acţionarii Astra sunt convocaţi pentru data de 12 mai pentru a delaga administratorului special atribuţia de majorare capitalului companiei de asigurări cu 490 milioane lei (110 milioane de euro) in următoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o primă fază, pentru imbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei.

Creşterea capitalului social figurează in planul de redresare a Astra, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară la 7 aprilie.

Unirea Shopping Center a incheiat anul trecut cu afaceri de 17 milioane euro, cu 8% mai mici faţă de 2012, şi un profit net in scădere cu 51%, la 637.048 euro.

Aflati mai multe:
ASF a hotarat punerea sub administrare specială a companiei Astra Asigurari. Presedintele ASF a fost audiat la DNA.

Culisele preluări Axa de către Astra Asigurări

Piața asigurărilor este cangrenizată. Probleme nu sunt doar la Astra si Carpatica

11-05-2014

Cititi articolul integral in Bursa.ro