Alpha Bank a preluat Asmita Gardens in contul unor credite de 40 mil. euro

Alpha Bank a preluat complexul de locuinţe Asmita Gardens, in insolvenţă, pe care l-a finanţat cu circa 80 de milioane de euro, ansamblu construit de grupul indian Asmita şi de fondul britanic de investiţii Convergence Development Limited, in urma unei investiţii de 120 milioane de euro.

Alpha Bank a preluat complexul prin intermediul vehiculului AGI-RRE Participations 1 Limited, de la Convergence Development Limited şi Saiyad Muzaffar Hussain, politician indian, care deţine grupul Asmita.

"AGI-RRE a preluat ansamblul rezidenţial in contul creanţei, astfel că datoriile pe care AGI-RRE le avea de recuperat de la Asmita au fost convertite in acţiuni. Datoriile se ridică la circa 40 de milioane de euro", a declarat pentru MEDIAFAX Remus Borza, partener coordonator al firmei Euro Insol, administratorul judiciar al complexului imobiliar.

El a menţionat că in urma tranzacţiei, Asmita Gardens va ieşi din insolvenţă, AGI-RRE fiind singurul creditor al complexului.

"In ianuarie-februarie anul viitor, Asmita va ieşi din insolvenţă, iar banca va putea să vandă cele 250-260 de apartamente, disponibile la vanzare in complex, la valoarea de piaţă, fără nicio presiune", a explicat Borza. Asmita Gardens, amplasat in apropierea intersecţiei dintre Calea Văcăreşti şi Splaiul Unirii, cuprinde 7 blocuri turn cu pană la 25 etaje, 800 de locuri de parcare şi alte facilităţi şi reprezintă unul dintre cele mai mare ansambluri rezidenţiale din Romania, atat ca valoare a proiectului, cat şi ca număr de apartamente.

In 7 noiembrie 2011 ansamblul a intrat in insolvenţă, la cererea creditorului majoritar Alpha Bank, care are o expunere de circa 80 milioane de euro.

Dezvoltatorii au luat in anul 2006 un credit de la Alpha Bank pentru construcţia proiectului şi o facilitate de tip revolving pentru finanţarea TVA aferentă proiectului. In anul 2011, Alpha Bank a cesionat drepturile de garanţie şi creanţă derivate din contracele de credit şi de facilitatea de credit că AGI-RRE, parte a grupului financiar elen. In urma operaţiunii, creditorul va deţine 99,996% din complex, iar foştii acţionari cate 0,002%.

Alpha Bank nu este la prima mişcare de acest gen, banca preluand prin mai multe vehicule de investiţii şi alte proiecte imobiliare, printre care ansamblurile de locuinţe Doamna Ghica Plaza şi Blue Tower, ambele din cartierul Colentina din Bucureşti sau parcul logistic MLP Bucharest Sud, situat in Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

Alpha Bank rascumpara garantii pentru a nu marca pierderi de zeci de milioane de Euro
Emporiki Bank va fi preluată de Alpha Bank pentru 1 EURO
NBG, EFG Eurobank si Alpha Bank au depus oferte pentru preluarea Emporiki Bank
Alpha Bank nu mai fuzioneaza cu Eurobank din cauza restructurării datoriilor Greciei

Sursa: Mediafax

08-12-2014