Banca de Economii din Republica Moldova a devenit institutie privata

Guvernul Republicii Moldova a pierdut 20% din actiunile detinute la Banca de Economii (BEM), dar si-a pastrat pachetul de blocaj, de 33,3 %, in urma unei majorari de capital social

Guvernatorul Bancii Nationale, Dorin Dragutanu a declarat, la postul Publika TV, ca la recenta adunare extraordinara a actionarilor Bancii de Economii, s-a decis majorarea cu peste 80 de milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro) a capitalului statutar. Guvernul nu a participat la emisia suplimentara de actiuni.

"Actionarii privati, care acum dobandesc o majoritate s-au angajat ca intr-un termen scurt sa capitalizeze semnificativ BEM, prin masuri speciale de remediere si doresc sa revina la o activitate normala profitabila", a declarat guvernatorul BNM, Dorin Dragutanu.

Anterior, Parlamentul a recomandat Executivului trei posibile solutii pentru depasirea crizei de la Banca de Economii. Una dintre acestea prevedea pastrarea de catre stat doar a pachetului de actiuni de blocaj.

Banca de Economii a fost in centrul unui scandal, la inceputul acestui an, dupa ce in 2012 a inregistrat pierderi de aproximativ 20 de milioane de euro. Persoane din anturajul fostului premier Vlad Filat, aflate la conducerea bancii, au fost atunci acuzate ca ar fi acordat credite neperformante si ca ar fi intentionat sa cumpere banca la un pret redus. De asemenea, Fondul Monetar International, care recomanda de mai multi ani privatizarea BEM si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia acesteia.

In luna martie, Guvernul de la Chisinau a decis sa majoreze cu aproximativ 12,5 milioane de euro capitalul social al bancii, iar recent a fost schimbata si conducerea institutiei.

Sursa: Agerpres

08-09-2013