Banca Transilvania doreşte preluarea Volksbank Romania

Banca Transilvania, a treia bancă locală după active, cu circa 4 mld. lei cash in conturi, negociază preluarea subsidiarei locale a grupului austriac Volksbank, aflată la vanzare după ce a fost curăţată de neperformante şi capitalizată de actualii acţionari

Acţionarii Băncii Transilvania au fost anunţaţi printr-un comunicat transmis pe bursă, că negociază preluarea pachetului intergral de acţiuni al Volksbank Romania. Informaţii pe surse fuseseră publicate anterior de agenţia de presă Bloomberg.

Reprezentanţii băncii au precizat că discuţiile sunt in desfăşurare şi nu a fost semnat, pană la acest moment, niciun document angajant cu privire la acest subiect, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. Aceştia ne-au transmis că o eventuală decizie privind finalizarea cu succes a negocierilor cu Volksbank va fi comunicată, după formalizarea corespunzătoare, parcurgerea etapelor legale şi obţinerea aprobărilor necesare.

Şi reprezentanţii Volksbank au confirmat negocierile, dar nu au dorit să ofere mai multe detalii, pentru moment.

Avocatul Gheorghe Piperea: "Volksbank este o gaură neagră"

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că, in momentul de faţă, Volksbank este o gaură neagră, dacă nu-şi rezolvă litigiile cu clienţii şi problemele cu creditele neperformante. Domnia sa a declarat pentru ziarul Bursa: "Au vandut deja credite neperformante la nişte discounturi mirobolante, inţeleg că au mers pană la 95%".

In opinia avocatului, dacă se face această tranzacţie, atunci "probabil că există un caştig pentru Banca Transilvania, avand in vedere că va deveni o bancă mai mare decat este acum".

"Sper ca, odată cu trecerea la Banca Transilvania, Volksbank să-şi corecteze practicile incorecte, clauzele abuzive şi să devină o bancă normală", ne-a mai declarat Gheorghe Piperea, adăugand: "Este foarte bine că va fi preluată de o bancă romanească şi nu de una străină".

Unele voci nu cred că Banca Transilvania ar avea capacitatea să preia Volksbank, evaluand o posibilă tranzacţie la 200 de milioane de euro, in timp ce alţii spun că "nu ar valora nimic, avand in vedere pierderile"

"Banca austriacă nu este chiar o gaură neagră, pentru că, la o preluare, se socoteşte portofoliul de clienţi activi, iar neperformantele sunt deja provizionate", au comentat surse din piaţă, ale ziarului Bursa, care apreciază că Banca Transilvania este destul de dezvoltată pe segmentul retail, astfel că nu i-ar folosi să-şi mai adauge şi portofoliul Volksbank.

La polul opus, alte surse consideră că banca austriacă nu ar valora nimic, in condiţiile pierderilor raportate. "BT vor să o ia (n.r. Volksbank) pentru reţea, au cateva spaţii bune", au spus surse ale ziarului Bursa.

Grupul Volksbank caută un investitor strategic pentru subsidiara de la noi din ţară, pentru a acoperi deficitul de capital, avand ca termen-limită finalul anului viitor.

In prima parte a acestui an, Volksbank a finalizat vanzarea pachetului de credite neperformante in valoare de jumătate de miliard de euro, potrivit lui Benoit Catel, preşedinte Volksbank

Volksbank este deţinută in proporţie de 51% de grupul austriac cu acelaşi nume, iar acţionari minoritari sunt francezii de la BPCE şi nemţii de la DZ Bank şi WGZ Bank. Banca Transilvania este listată la bursă şi are un acţionariat eterogen, cel mai mare acţionar fiind BERD. BT avea active de 7,7 mld. euro la finalul lunii septembrie, iar Volksbank avea active de circa 2,9 mld. euro in mai, potrivit ultimelor date disponibile. Preluarea Volksbank de către Banca Transilvania ar majora cota de piaţă a băncii de la Cluj la peste 12%, ceea ce ar apropia-o foarte mult de BRD, locul doi in sistemul bancar.

Banca Transilvania doreşte preluarea Volksbank Romania
Volksbank Romania a fost scoasa la vanzare
Volksbank Romania: Nu vom fi naţionalizaţi de statul austriac
Volksbank Romania va fi vandută pană la sfarşitul anului 2017
Volksbank investeste 20 mil euro in extindere si imagine

30-11-2014