Bank of Cyprus nu s-a vandut desi Banca Transilvania si Raiffeisen au depus oferte

Banca Centrală a Ciprului a respins miercuri ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi caută alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât sub 100 milioane euro.

Surse bancare au declarat pentru Mediafax că, încă de miercuri, cele două oferte au fost considerate mult prea mici în comparaţie cu ceea ce au evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanţi.

Mai multe surse au confirmat că Raiffeisen Bank a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma să le preia de sucursala din România a Bank of Cyprus, dar Banca Transilvania, deşi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusă să includă în portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.

Deşi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, Banca Transilvanian a mandat avocaţii şi reprezentanţii trimişi în Cipru, potrivit Ziarului Financiar, să continue negocierile, dar au avut o marjă destul de limitată de îmbunătăţire a ofertei, sub presiunea acţionarilor BERD şi IFC.

Oficialii celor două bănci care au depus oferte nu au putut fi contactaţi.

Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 de milioane euro, din care puţin peste 350 milioane euro reprezintă credite.

Cel mai mare împrumut înregistrat local îl reprezintă o finanţare de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit în toamna anului trecut şi scadent în 2017.

Aproximativ jumătate din celelalte credite înregistrate în bilanţul sucursalei locale îl reprezintă finanţări de proiecte imobiliare medii sau mari.

Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de sucursala locală, care indicau un nivel al depozitelor de peste 200 de milioane euro, în prezent portofoliu rămas însumează puţin sub 100 de milioane euro.

De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 milioane de euro.

De asemenea, există informaţii că unii deponenţi români au acceptat înainte de declanşarea crizei să realizeze plasamente prin intermediul sucursalei locale direct în Cipru, la un randament uşor mai ridicat.

Rămâne de văzut ce soluţie va găsi Banca Centrală a Ciprului pentru a scoate depozitele Bank of Cyprus din România de sub procesul de bail-in, aşa cum au procedat în Grecia şi Marea Britanie.

În Marea Britanie, depozitele de la sucursala băncii cipriote Laiki, care va fi închisă, au fost transferate sub supravegherea autorităţilor britanice la Bank of Cyprus UK, care funcţionează ca subsidiară a băncii cipriote. Cipru a ajuns în luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro şi FMI vor împrumuta 10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, iar fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declaraţii ale oficialilor ciprioţi.

Deşi a informat iniţial sucursalele că măsurile nu vor fi aplicate şi în unităţile din alte state, Bank of Cyprus a decis să închidă sucursala din România începând cu 1 aprilie, iniţial pe termen de o săptămână, timp în care urma să identifice un cumpărător pentru activele din bilanţul local. Măsura a fost prelungită, o săptămână mai târziu, până luni, 22 aprilie, inclusiv.

Iniţial, printre băncile interesate de preluarea activelor sucursalei din România ale Bank of Cyprus a figurat şi BCR, dar aceasta s-a retras după ce Banca Centrală a Ciprului a decis să prelungească cu încă două săptămâni suspendarea activităţii sucursalei.

Sursa: Zf.ro

20-04-2013