Cetatea Brasovului este de vanzare pentru 3,5-4 milioane Euro

Aro Palace intenţionează să vandă cu 3,5-4 milioane de euro Cetatea Braşovului şi negociază cu Primăria, iar in cazul in care nu se va ajunge la un acord, o va scoate in toamnă la licitaţie, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mihai Fercală, directorul general al SIF Transilvania, care deţine Aro.

"Cetatea Braşovului este un monument istoric şi starea ei tehnică este precară. Aro Palace ar trebui să investească foarte mulţi bani in reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care funcţionează in cetate nu va aduce niciodată ataţia bani incat investiţia să poată fi recuperată", a explicat Fercală.

El a spus că obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasări din activitatea de muzeu, iar singura sursă de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar inainte de 1989 şi 1-2 ani după.

"Pentru Aro Palace, această cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulaţia turistică a scăzut drastic in ultimii ani şi nu ne putem acoperi costurile", a adăugat Mihai Fercală.

El a precizat că un eventual cumpărător va trebui să ştie că nu poate demola zidurile cetăţii şi să construiască in loc un hotel şi că trebuie păstrată in forma actuală, fiind monument istoric.

Ca să o poată vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, să se adreseze mai intai Ministerului Culturii şi apoi Consiliului Judeţean Braşov, care nu s-au arătat interesate de preluarea monumentului, după care a urmat Primăria, care şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra cetatea.

"Aro a cerut un preţ, iar Consiliul Local a rămas să facă propriile evaluări. Acesta va trebui să acceseze fonduri europene ca să o poată renova, pentru că nu are bani. Din acest motiv, noi vrem să facem un schimb cu Consiliul Local şi să ne de parţial bani şi parţial active, parcări, terenuri... pană ajungem la valoarea de evaluare", a afirmat directorul SIF Transilvania.

In cazul in care municipalitatea nu va cumpăra cetatea pană la finalul lunii august, Aro Palace o va scoate la licitaţie la toamnă.

Cetatea Braşovului, construită intre secolele XVI şi XVIII, include un turn, o fortificaţie patrulateră cu bastioane in colţuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare. Suprafaţa construcţiei depăşeşte 5.500 de metri pătraţi.

Sursa:Mediafax

25-07-2014