CEZ este în discuţii avansate pentru preluarea unor noi parcuri eoliene in Romania

Cehii de la grupul energetic CEZ, care anul acesta vor termina o investiţie de 1,1 miliarde de euro în cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa amplasat în două comune dobrogene, spun că sunt pe cale de a-şi întregi portofoliul de proiecte, discuţiile pentru preluarea unor noi parcuri de "mori de vânt" fiind avansate.

"Suntem în discuţii avansate pentru preluarea unor investiţii", a declarat Adrian Borotea, corporate affairs manager în cadrul CEZ România.

Încă de la finalul anului trecut, cehii au anunţat că la nivel de grup au un plan prin care intenţionează să investească semnificativ în proiecte de energie verde pentru ca din banii obţinuţi din diferitele scheme de sprijin să poată finanţa un proiect major de energie nucleară în Cehia, două reactoare noi la centrala de la Temelin. În acel moment, ei spuneau că în afară de proiectul din Dobrogea, care are 600 MW pe raza comunelor Fântânele şi Cogealac, ar mai putea investi în alţi 1.500 MW, echivalentul în capacitate a două reactoare de la Cernavodă. Acest lucru ar presupune fonduri de circa 3 miliarde de euro, ţinând cont de faptul că pentru fiecare MW instalat într-un parc eolian un investitor trebuie să aloce aproximativ 1,5 mil. euro.

În acest moment, construcţia proiectului de peste un miliard de euro din cele două comune dobrogene se află în plină desfăşurare, dar reprezentanţii CEZ dau asigurări că la finalul acestui an toate cele 240 de turbine care compun parcul eolian vor fi funcţionale. Iniţial, investitorii au anunţat că proiectul trebuia să se finalizeze până la sfârşitul lui 2010.

Sursa: ZF.ro