Chinezii au cumparat o mare banca americana. Alte 2 banci chinezesti au intrat pe piata americana

Rezerva Federală a SUA - FED a aprobat planurile pentru intrarea pe piaţa americană a trei mari bănci controlate de statul chinez, inclusiv prima achiziţie a unei reţele de retail banking din SUA de către o instituţie de credit din China. Industrial & Commercial Bank of China Ltd, o banca gigant, va achizitiona Bank of East Asia USA

Băncile care au primit aviz pentru piaţa SUA sunt Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China şi Agricultural Bank of China.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd a primit aprobarea Fed pentru a prelua 80% la susbsidiara din SUA a Bank of East Asia, cu sediul în Hong Kong. Bank of East Asia are 13 sucursale în New York şi California. ICBC, la care statul chinez are o participaţie de 70%, este una dintre cele mai mari bănci din lume, cu active de 2.500 de miliarde de dolari.

Tranzactia a fost aprobata de FED dar nu au fost oferite publicititatii date referitoare la termenii financiari ai tranzactiei.

De asemenea, Bank of China a primit dreptul de a-si deschide o filiala in orasul american Chicago, dupa ce o alta banca din China primise o decizie asemanatoare. Agricultural Bank of China Ltd. va deschide o filiala la New York.

Negocierile privitoare la incheierea tranzactiei pentru vanzarea Bank o East Asia USA au avut loc in cadrul discutiilor la nivel inalt dintre cele doua state, desfasurate recent le Beijing.

Sursa: Wall Street Journal