Chinezii cumpara producatorii de mezeluri Elit şi Vericom 2001 din judeţul Alba

Grupul chinez WH Group, cu afaceri de 21 mld. euro şi activ în domeniul procesării cărnii, cumpără prin filiala Smithfield Foods companiile active în piaţa mezelurilor Elit şi Vericom 2001 din judeţul Alba, de la antreprenorul român Dorin Mateiu, conform informatiilor ZF.ro.

Grupul chinez WH Group, cu afaceri de 21 mld. euro şi activ în domeniul procesării cărnii, cumpără prin filiala Smithfield Foods companiile active în piaţa mezelurilor Elit şi Vericom 2001 din judeţul Alba, de la antreprenorul român Dorin Mateiu.

Cele două companii aveau anul trecut cumulat afaceri de 95 de milioane de euro şi aproape 1.400 de angajaţi. Smithfield are pe piaţa locală atât ferme de creştere a porcilor, cât şi activităţi de procesare a cărnii, companiile deţinute de companie în România având afaceri cumulate de peste 350 de milioane de euro, conform estimărilor ZF. Tranzacţia este prima în care un grup chinez cumpără o afacere românească şi dă încă un semnal că investitorii chinezi sunt interesaţi de piaţa est –europeană.

„Da, suntem în discuţii cu Smithfield“, a declarat ieri Dorin Mateiu pentru ZF. Conform datelor transmise de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, tranzacţia a fost semnată.

Până acum, grupurile chineze au intrat pe piaţa locală prin cumpărarea afacerilor de la alte grupuri internaţionale, aşa cum este şi cazul China Energy Company, care a preluat recent pachetul majoritar al grupului Rompetrol, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de petrol şi gaze. Împreună, primele cinci companii cu acţionariat chinez aveau anul trecut afaceri de 14 mld. lei (3 mld. euro). În topul care include doar cele mai mari companii cu acelaşi acţionar face parte şi Smithfield Prod, filiala locală a grupului chinez cu acelaşi nume.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, până la finalul lunii iulie au fost înfiinţate peste 12.000 de societăţi cu participare chineză la capitalul social. În total, valoarea investiţiilor chineze în România s-au ridicat la 440 de milioane de dolari, reprezentând mai puţin de 1% din totalul investiţiilor străine în România. Astfel, China se află pe locul 19 în topul ţărilor care au investit în România. Însă, din cele 19 companii chineze prezente în top 100 cele mai mari companii din lume realizat de revista americană Fortune niciuna nu este prezentă şi în România. China se pregăteşte însă de investiţii masive in Bulgaria, după ce guvernul bulgar a aprobat un set de măsuri pentru a ajuta la lansarea proiectului Sfânta Sofia, un complex uriaş de divertisment high-tech.

Sursa: ZF.ro

24-10-2017