Chinezii de la AMD Capital si BERD cumpara 30% din compania bulgara Prista Oil care deruleaza afaceri si in Romania

Compania chineză de investiţii ADM Capital şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cumpără 30% din producătorul bulgar de lubrifianţi Prista Oil, prezent şi pe piaţa românească

ADM Capital şi BERD au cumpărat pachetul minoritar deţinut de fondul Gramercy Emerging Markets pentru suma de 48 de milioane de euro, au plătit datoriile Prista Oil către acesta şi sunt pregătite să ofere noi finanţări companiei bulgare pentru expansiune, informează Reuters.

BERD va exitnde împrumutul acordat Prista Oil cu 12 milioane de euro, pentru susţinerea planului de expansiune. Producătorul bulgar a cumpărat anul trecut de la compania americană Texaco pachetul majoritar (51%) dintr-un producător de uleiuri din Uzbekistan. Noua companie a fost denumită Uz-Prista.

Prista Oil deţine fabrici în Bulgara, Turcia şi Ungaria. Anul trecut, compania a înregistrat vânzări în creştere de la 289 de milioane de euro în 2010, la 375 de milioane de euro şi ţinteşte noi achiziţii în România şi Republica Cehă.

Prista Oil este deţinută de fraţii Plamen şi Atanas Bobokov, iar anul trecut a fost finalizată o investiţie de 13 milioane de euro într-o fabrică pentru reciclarea bateriilor uzate ale maşinilor, pe Şoseaua de Centură a Bucureştiului. Tot anul trecut, oficialii companiei declarau că mai vor să investească în România, mai exact într-o unitate pentru reciclarea uleiurilor de maşină, a cărei investiţie este similară ca valoare cu cea a fabricii de reciclare a bateriilor.

Sursa: RTV.net