Companiile romanesti printre cele mai subevaluate din lume

Bursa de la Bucureşti este printre cele mai ieftine pieţe de acţiuni din lume, fiind subevaluată atat in comparaţie cu bursele vecine din Polonia şi Ungaria, cat şi in comparaţie cu pieţele mature din SUA şi Germania

Subevaluarea calculată prin indicatorul PER semnalizează faptul că investitorii cer discount-uri pentru a-şi plasa banii in acţiuni.

Indicele bursier BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce redă evoluţia celor mai lichide zece companii, are un indicator PER (Price to Earnings Ratio) de 6,9. Altfel spus, un investitor trebuie să aştepte aproape şapte ani pentru a-şi recupera investiţia din profiturile celor zece companii din indicele BET. Cu cat PER-ul este mai ridicat, cu atat durează mai mult recuperarea investiţiei, iar acţiunea este supraevaluată (scumpă).

Bursa din Polonia are un PER de 19, bursa din Ungaria are un PER de 132, iar bursa din Austria are un PER de 72.

"Bursa de la Bucureşti face cu greu rulaje zilnice cu acţiuni mai mari de 10 milioane de euro. Un rulaj similar este făcut de o singură acţiune, OTP Bank, intr-o singură zi pe bursa din Budapesta. Investitorii străini sunt cei care fac piaţa la Bucureşti şi cer discounturi pentru lichiditatea redusă. Această situaţie se vede in indicatorii de evaluare a pieţei", a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare al BCR.

Valoarea actiunilor companiilor cotate pe Bursa de Valori Bucuresti este un element important in evaluarea valorii de piata a tuturor companiilor care functoneaza in Romania.

Sursa: ZF.ro

10 Ian 2015