Directorul Enel: Vanzarea afacerilor din Slovacia și Romania se va finaliza pană la sfarșitul anului

Grupul italian de utilități Enel va finaliza vanzarea activelor din Slovacia și Romania pană la sfarșitul acestui an, a declarat marți directorul general al grupului, Francesco Starace, transmite Reuters.

La inceputul lunii trecute, Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a-și vinde activele de producere a energiei din Slovacia și de distribuție și vanzări din Romania.

"Procesul de vanzare a activelor din Slovacia și Romania avansează in mod ordonat. Suntem in perioada in care posibilii cumpărători iși manifestă interesul, iar băncile pun la punct diferite oferte. Cred că vom trage concluziile pană la sfarșitul anului", a spus Francesco Starace.

Grupul Enel a desemnat drept consultanți financiari BNP Paribas și Deutsche Bank pentru activele din Slovacia și Citigroup și Unicredit pentru activele din Romania, in sprijinul operațiunilor de vanzare.

Vanzarea activelor Enel de producție din Slovacia și a celor de distribuție și vanzări din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzări de active in valoare de șase miliarde de euro, inceput in 2013, și care vizează reducerea datoriilor Enel. Pană in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia și Romania, impreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program.

Vanzările vor implica o participație de 66% in Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% in Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și 100% din acțiunile Enel Romania Srl.

In cazul activelor din Romania este vorba despre companii care gestionează o rețea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piață de 34%) și care vand aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienți, dintre care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali (aproximativ 20% din piața de retail) și 200.000 sunt companii.

In anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro și au generat un profit operațional de 289 milioane de euro.

AGERPRES

06-09-2014

Cititi si:

Statul Roman ar putea prelua integral doua companii de distributie de la Enel

ENEL vinde companiile din Romania unde a derulat afaceri de 1,12 miliarde de euro

Electrica are bani să cumpere cel puţin o companie de distribuţie de la Enel

Statul Roman da in judecată la Paris compania ENEL pentru pachetului minoritar din Electrica Muntenia Sud