Enel ar putea obține cel puțin două miliarde de euro din vanzarea afacerilor din Romania

Oferta Electrica, ofertă care a atras de la investitorii instituționali și cei de retail 435 milioane euro, 'servește ca un indicator util al interesului investitorilor' in activele energetice reglementate și arată că Enel ar putea obține două miliarde de euro sau mai mult pentru activele sale din Romania, conform analistului Cosma Panzacchi de la Sanford C. Bernstein Ltd, din Londra, transmite Bloomberg.

Cea mai mare ofertă derulată vreodată prin bursa romanească - Electrica - ar putea sprijini eforturile Enel SpA de a-și vinde activele de producere a energiei din Slovacia și de distribuție și vanzări din Romania pentru 4,4 miliarde de euro (5,9 miliarde dolari), susțin analiștii.

Vanzările vor implica o participație de 64,4% in Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, 51% in Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie, precum și 100% din acțiunile Enel Romania.

Directorul general al Enel, Francesco Starace, s-a angajat să vandă pană la sfarșitul anului activele din Romania și Slovacia, pentru a intări bilanțul companiei italiene. Printre potențialii cumpărători se află Electrica, dar și fonduri de investiții, State Grid Corporation of China, RWE AG și Electricite de France.

'Credem că acest eveniment are implicații indirecte, insă importante și pozitive, pentru Enel. Compania va realiza cu succes planul de vanzare a activelor', a apreciat Panzacchi.

Un purtător de cuvant al companiei germane RWE, Michael Murphy, a refuzat să comenteze posibila ofertă pentru activele Enel, așa cum a făcut și purtătorul de cuvant al EDF.

Orice vanzare ar putea fi intarziată, după ce Societatea de Administrare a Participațiilor in Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica și aflată in subordinea Departamentului pentru Energie, a anunțat că va deschide o acțiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, in cazul vanzării de către Electrica a participației minoritare din fosta filială Muntenia Sud și va solicita companiei italiene plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

Enel nu se așteaptă ca această acțiune să afecteze procesul de vanzare a activelor, a declarat un purtător de cuvant al companiei italiene.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra o parte sau intregul pachet de 23,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel.

Statul roman are drept de preempțiune asupra diviziilor Enel din țară și nu a precizat dacă este sau nu interesat de active.

"Activele de distribuție ale Enel in Romania ar putea fi preluate de investitori privați sau deținuți de stat sau de investitori romani, dar este, de asemenea, posibil ca această intenție de vanzare să nu se materializeze", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Enel vrea să vandă și o participație de 66% deținută la compania slovacă de utilități Slovenske Elektrarne, printre potențialii cumpărători fiind grupul ceh CEZ.

In Romania, compania italiană deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv București, in Banat și in Dobrogea.

Sursa:AGERPRES

25-07-2014