Energia verde mareste factura de curent

Sectorul energiei regenerabile atrage în România cele mai multe investiţii pe timp de criză, însă majorează factura pentru consumatorii finali şi creează dezechilibre în sistemul energetic.

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene ca 38% din consumul intern de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, iar în 2010 a atins deja 35%.

Autorităţile au promovat o schemă foarte generoasă de subvenţii prin certificate verzi pe care producătorii le primesc gratis şi le vând pe o piaţă specializată, unde furnizorii sunt obligaţi să le achiziţioneze. Preţul unui certificat este cuprins între 27 şi 55 de euro, iar în primii ani, când numărul certificatelor este redus, preţul va fi cel maxim.

În 2008, Parlamentul a votat o lege care majora numărul certificatelor primite de producători, însă actul normativ a fost aplicat doar din noiembrie 2011, după ce a fost modificat la solicitarea Comisiei Europene. România are cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei şi al doilea de pe întregul continent, astfel că trei sferturi dintre investitorii străini care se interesează de oportunităţi la noi în ţară vizează acest sector.

Cititi articolul integral in Adevarul.ro