EY: Cresterea cu 57% a tranzactiilor din tehnologie din trimestrul doi prefigureaza un nou record in 2014

Cloud-ul şi mobilitatea smart au cumulat 42% din tranzacţiile din sectorul tehnologiei.

Tehnologiile pentru plăţi şi servicii financiare au inregistrat cele mai mari valori medii ale tranzacţiilor

După un prim trimestru extraordinar, valoarea agregată a tranzacţiilor din sectorul tehnologiei a ajuns la 52,4 miliarde USD in al doilea trimestru din 2014, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 57%, se arată in raportul EY - Global technology M&A update: April-June 2014. In plus, in prima jumătate a anului, valoarea totală publicată a tranzacţiilor a ajuns la 119 miliarde USD, fiind cu 70% mai mare decat in primul semestru al anului 2013. Cu toate astea, comparativ cu primul trimestru din 2014, valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 21% in al doilea trimestru.

"La nivel global, fuziunile şi achiziţiile din domeniul tehnologiei se indreaptă spre atingerea unui nivel record in anul 2014. Companiile din tehnologie au multe lichidități iar creditarea continuă să fie ieftină. In plus, tehnologia in continuă schimbare generează permanent multe oportunităţi iar, in 2014, pană in momentul de față, pieţele de capital au afişat un nivel scăzut de volatilitate. Acest fapt a intărit increderea executivilor din companii in economia globală, ceea ce, in cazul fuziunilor şi achiziţiilor, duce la o mai mare ușurință pentru cumpărători şi vanzători să cadă de acord asupra prețului de tranzacţionare. Zonele de cloud/software-as-a-service (SaaS) şi cea de smart mobility au continuat să fie motoarele de creştere a valorii tranzacţiilor din domeniul tehnologiei in trimestrul doi al acestui an, cumuland impreună peste 42% din volumul total al tranzacţiilor inregistrate in acest trimestru", a spus Bogdan Ţenu, Senior Manager, departamentul de Asistenţă in tranzacţii, EY Romania.

Cel mai notabil succes este inregistrat, insă, de tehnologia pentru servicii de plată şi financiare, acest segment inregistrand cea mai mare valoare medie a tranzacţiilor in T2 2014. Ca volum, in segmentul tehnologiei pentru servicii financiare s-au inregistrat aproximativ 60 de tranzacţii in T2 2014, cu peste 50% mai multe decat media trimestrială din 2013. In termeni de valori absolute, tranzacţiile din segmentul tehnologiei pentru servicii financiare au totalizat 8,7 miliarde USD in T2 2014, adică un nivel cu 141% mai ridicat decat cel al mediei trimestriale din anul 2013.

Volumul tranzacţiilor in tehnologie in T2 2014 a crescut cu 39% comparativ cu anul trecut, ajungand la 872 tranzacţii. Aceasta reprezintă un al doilea record consecutiv inregistrat in decursul celor şase ani şi jumătate de cand EY a inceput realizarea acestor rapoarte. A fost a patra creştere trimestrială consecutivă de volum. Cu un nivel de 806 tranzacţii, volumul de tranzacţii corporate a inregistrat şi el a patra creştere consecutivă, respectiv o creştere de 17% comparativ cu trimestrul precedent şi de 41% comparativ cu anul trecut.

Volumul tranzacţiilor de tip Private Equity (PE) a scăzut cu şase la sută comparativ cu trimestrul precedent (ajungand la 66 de tranzacţii, cu patru mai puţine decat in T1 2014), după cinci creşteri trimestriale consecutive, dar a crescut cu 16 % comparativ cu anul precedent. In mod similar, valoarea agregată a tranzacţiilor PE a coborat cu mult sub cea inregistrată anterior, ajungand la 5,9 miliarde USD, valoare care marchează o scădere de 55% comparativ cu trimestrul anterior şi una de 58% față de anul precedent. Valoarea medie a tranzacţiilor PE a atins 266 milioane USD, insemnand o scădere de 41% față de trimestrul precedent şi de 58% comparativ cu anul trecut - cel mai coborat nivel din ultimii trei ani.

Tendinţe şi elemente de stimulare a tranzacţiilor

 • Importanţa tehnologiilor dedicate serviciilor financiare a crescut semnificativ, mai ales pe zona POS (la punctele de vanzare -Point-of-Sale) şi a plăţilor mobile.
 • Valorile tranzacţiilor au crescut intr-o gamă largă de subsectoare, ceea ce indică un mediu de fuziuni şi achiziţii profund sănătos. Subsectoare precum cloud/SaaS, smart mobility, big data analytics, securitate, advertising şi marketing, stocare, educaţie şi tehnologii colaborative au crescut in termeni de volum mai repede decat piaţa in ansamblul ei.
 • Valoarea medie a tranzacţiilor a scăzut cu 24% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 7% față de anul trecut, ajungand la 231 milioane USD, avand, insă, un motiv relativ bine intemeiat: un număr mai mare de tranzacţii mai mici care a determinat o scădere a ratei medii a tranzacțiilor.
 • "Asistăm acum la nici mai mult nici mai puțin decat o reinventare a tuturor industriilor, antrenată de tehnologie. Ne indreptăm către un gen de relaţii de tip "stimul şi răspuns" intre companii şi clienţii lor, aceste relaţii fiind definite de cele cinci mega-tendinţe de natură transformaţională din tehnologie: smart mobility, cloud computing, reţele sociale, big data analytics şi adaptarea accelerată a tehnologiei", adaugă Elena Badea, Director de Marketing, EY Romania.

  Ediţia din aprilie-iunie 2014 a raportului Global technology M&A update se bazează pe analiza efectuată de EY asupra datelor din 451 Group M&A KnowledgeBase pentru anii 2012, 2013 şi 2014. Volumul şi valoarea tranzacţiilor pot diferi uşor in funcţie de data la care este accesată baza de date. Raportul complet este disponibil la adresa www.ey.com.

  Sursa: EY

  06-09-2014

  EY: Piața de fuziuni și achiziții de companii din Romania va crește in următoarele 18 luni

  EY: O mare parte din afacerile de familie din Romania se pregătesc pentru succesiunea către a doua generaţie

  EY: Se lucrează la tranzacţii mari