Grecia vinde un pachet de 10% din actiunile OTE catre Deutsche Telekom, cu 400 milioane euro

Guvernul elen a acceptat sa vanda companiei germane Deutsche Telekom un pachet de 10% din actiunile detinute la compania de telecomunicatii OTE, in incercarea de a-si atinge obiectivele stabilite in programul de privatizare, relateaza ekathimerini.com.

Potrivit unui comunicat al Deutsche Telekom, citat de ekathimerini.com, Grecia si-a exercitat optiunea de a vinde pachetul de 10% din actiunile detinute la OTE pentru o suma de aproximativ 400 de milioane de euro.

Odata ce actiunile vor fi transferate, statul grec va detine 10% plus un vot din compania OTE, iar Deutsche Telekom va detine 40% din actiuni plus un vot.

Guvernul elen anunta recent ca intentioneaza sa vanda participatiile detinute in companiile controlate de stat - OTE Telekom, Postbank, porturile Atena si Salonic, precum si compania de furnizare a apei din Salonic - si sa formeze un fond suveran de investitii, pentru a stopa criticile privind intarzierea masurilor de crestere a veniturilor si reducere a cheltuielilor, potrivit Financial Times.

"Cabinetul si-a reafirmat hotararea de a continua programul de consolidare fiscala", declara ministrul de Finante, George Papaconstantinou. Potrivit acestuia, deficitul bugetar ar urma sa scada de la 10,5% din PIB, la 7,5% din PIB, pana la sfarsitul anului.

Pe de alta parte, grupul grec OTE a transmis, la sfarsitul lunii trecute, Ministerului roman al Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) ca "in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom", astfel ca statul roman si oficialii OTE vor merge mai departe cu procesul de listare, dar si cu fuziunea Romtelecom cu Cosmote.

"Ca urmare a intalnirii din data de 18 mai 2011 intre oficialii MCSI si reprezentantii OTE (actionarul majoritar al Romtelecom, n.r.) si Deutsche Telekom, partea elena a transmis punctul de vedere al companiei cu privire la vanzarea actiunilor Romtelecom detinute de statul roman.

Grupul OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii", se arata intr-un comunicat emis de minister.

Romtelecom ofera servicii complexe pe piata de comunicatii, de la telefonie fixa, la Internet, televiziune digitala, IPTV, servicii combinate de date si voce, precum si un program permanent controlat de Customer-Care.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - 45.99%.

Sursa: NewsIn