Grupul UniCredit valoreaza mai mult vandut pe bucati decat e cotat la bursa

UniCredit ar valora mai mult daca grupul italian ar fi dezmembrat si vandut pe bucati, scrie cotidianul american Wall Street Journal, dupa ce actiunile au scazut puternic miercuri si joi, pana la minimul ultimilor 19 ani. Acestea au fost chiar suspendate de mai multe ori de la tranzactionare, noteaza WSJ.

Cotatia UniCredit a coborat cu 14% miercuri si cu 16% joi, pana la 4,536 euro, minimul din septembrie 1992, iar capitalizarea bancii a ajuns la 8,9 miliarde de euro.

Declinul bancii a fost accelerat, in contextul crizei datoriilor suverane din Europa, de anuntul unui discount semnificativ al preturilor unei emisiuni de titluri pentru atragerea a 7,5 miliarde de euro, fonduri necesare grupului pentru respectarea pragului de 9% al ratei de adecvare a capitalului, impus de autoritatiele europene.

Pretul de 1,94 euro pentru o actiune noua a UniCredit, anuntat miercuri, este cu 69% mai mic fata de cotatia de 6,33 euro din inchiderea sedintei de marti si cu 43% sub nivelul de tranzactionare estimat dupa realizarea majorarii de capital.

Doar 11% din actionari s-au angajat sa cumpere actiunile care le revin, in timp ce inca 13% afirma ca vor face probabil acest lucru. Emisiunea de actiuni este subscrisa in intregime de banci, astfel ca UniCredit va primi banii, insa analistii se tem ca bancile care au participat ar putea ramane cu un portofoliu substantial de actiuni nedorite.

Incont.ro