In 2014 aproape 33% dintre fabricile de lapte din Romania s-au inchis

Peste 50 de fabrici de lapte din Romania, reprezentand aproape o treime din total, s-au inchis anul trecut din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi creşterii costurilor de producţie, a declarat agenţiei MEDIAFAX Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL din industria laptelui.

La inceputul anului trecut in Romania funcţionau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, potrivit APRIL. La 1 aprilie 2014, numărul fabricilor scăzuse la 152, iar la finele anului la 130.

"S-au inchis pentru că nu le mai merg afacerile. Costurile de producţie sunt din an in an mai mari, iar hypermarketurile au inceput să renunţe la producţia internă de lapte, pentru că mărcile proprii se produc in ţări precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste ţări vine lapte mai ieftin, pentru că au rămas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia", a spus Cojocaru.

El a adăugat că hypermarketurile au mărit taxele de raft pentru producătorii romani şi incearcă să susţină firmele din ţările in care işi au originile.

"INS spune că a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune insă cu cat au crescut importurile in acest an. Multe ferme medii şi mari din Romania s-au inchis, pentru că din cauza importurilor masive nu mai au cui livra laptele. Există astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci", a afirmat oficialul patronatului.

Dorin Cojocaru a amintit că la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte in Uniunea Europeană, şi fiecare ţară va avea voie să producă oricat va dori.

"Din aprilie vor veni pe piaţă cantităţi şi mai mari de lactate. Estimăm că pană la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel naţional vor mai rămane in jur de 70", a mai spus el.

Potrivit APRIL, piaţa lactatelor este estimată la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanţi producători la nivel naţional sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland.

Sursa:Mediafax

10 Ian 2015