In ce vor investi strainii in 2014

Agricultura, IT-ul şi externalizarea serviciilor vor fi anul viitor principalele domenii de interes pentru investitorii straini in Romania.

"Principalul argument pentru agricultura este interesul major al fondurilor de investiţii straine pentru cumpararea de terenuri şi ferme, dar şi pentru cultivarea şi operarea acestora. Terenul din Romania prezinta avantaje majore pentru investitori, datorita faptului ca exista suprafeţe foarte mari de teren care pot fi incadrate in zona de culturi bio, fapt ce ridica preţul produsului final", a declarat intr-un comunicat Bogdan Badea, managing director Accace in Romania.

Dintre domeniile de interes de anul viitor, agricultura va atrage cele mai multe investiţii, insa procentul nu poate fi estimat, arata compania de consultanţa.

IT-ul este de asemenea un domeniu de interes, datorita creşterii cererii de aplicaţii sau dezvoltarii de programe, unde Romania este privita ca una dintre cele mai mature pieţe pentru externalizare.

Nu in ultimul rand, un domeniu care a atras şi atrage in continuare companii este cel al centrelor de externalizare, cu un potenţial foarte mare. Deosebirea faţa de primele doua sectoare este aceea ca acesta genereaza venituri mai mici pentru economie, insa are avantajul de a crea cele mai multe locuri de munca, in opinia consultanţilor.

"Unul dintre factorii care au atras companiile in ultima perioada, dar care de multe ori trece neobservat, este chiar dezvoltarea pieţei locale de externalizare. Motivul este simplu: furnizorii de servicii de externalizare vin in sprijinul companiilor şi, implicit, in sprijinul investitorilor, prin raportul avantajos calitate - preţ al serviciilor prestate, simplificand procesele interne şi crescand increderea investitorului in piaţa locala, prin diminuarea impactului negativ al impredictibilitaţii fiscale şi preluarea poverii administrative", se arata in comunicat

Analizand nivelul de pregatire al Romaniei in ceea ce priveşte investiţiile straine, compania arata ca avantajele faţa de ţarile din regiune raman in continuare forţa de munca şi costurile operaţionale scazute, in timp ce punctele slabe sunt reprezentate de birocraţie, pe care investitorii o percep ca fiind excesiva, şi lipsa predictibilitaţii fiscale.

"Forţa de munca este privita din doua perspective: in primul rand vorbim de costul mai redus faţa de ţarile din regiune, apoi de o pregatire mai buna atat in ceea ce priveşte limbile straine, cat şi expertiza pe zona de IT. Pe de alta parte, schimbarile dese ale legislaţiei fiscale sperie mulţi investitori. Avem, desigur, clienţi care au fost nevoiţi sa işi schimbe strategia din Romania din cauza modificarilor fiscale neaşteptate, insa in final conteaza cum venim noi in intampinarea acestora, ce soluţii le oferim pentru a continua sa investeasca in piaţa locala", a explicat reprezentantul Accace.

De altfel, lipsa predictabilitaţii in zona legislativa şi cea fiscala se numara printre principalele riscuri in ceea ce priveşte investiţiile in Romania, iar in anumite domenii, cum ar fi IT-ul, se poate vorbi şi despre dificultaţi in a gasi forţa de munca specializata, potrivit firmei de consultanţa.

"Cu toate acestea, printre cei mai activi investitori in Romania se numara fondurile de investiţii şi companiile din Europa de Vest, insa nu exista o segmentare clara a domeniilor de care aceştia sunt interesaţi", se mai arata in comunicat.

Sursa: Mediafax

03-01-2014