Jean Valvis are probleme cu mostenitorii unui fost partener de afaceri

Tribunalul din Geneva ar putea hotărî începerea urmăririi penale împotriva omului de afaceri Jean Valvis, la cererea moștenitorilor binefăcătorului și partenerului său, multi-milionarul elvețian Hans Bertschmann. În joc sunt zeci de milioane de euro, sumele provenite din vânzarea de către Valvis a firmelor Dorna Apemin și LaDorna și din care Bertschmann, partener egal în businessuri, n-a văzut mare lucru.

În luna aprilie 2009, la un an de la decesului lui Hans Bertschmann, moștenitorii acestuia au formulat o plângere penală împotriva lui Jean Valvis pentru infracțiunile de înșelăciune, abuz de încredere și gestiune frauduloasă. Pentru a înțelege mai bine cum de s-a ajuns până aici, trebuie să ne întoarcem în timp mai bine de 20 de ani.

Jean Valvis, care astăzi pozează într-un om de afaceri cu background solid și cu fler greco-elvețian, un adevărat self-made man, și-a început de fapt cariera de business în 1992 atunci când l-a cunoscut pe Bertschmann, prin intermediul ficei acestuia, Caroline. La început pentru a-i face un favor ficei și mai apoi pentru că îi crescuse încrederea în Valvis, Bertschmann a decis să se asocieze cu tânărul în afaceri după formula ”unul cu banii, celălalt cu ideile și munca”. Formula s-a păstrat chiar și după 1996, când Valvis și Caroline Bertschmann au încetat orice relație, iar Jean a fost cel care l-a convins pe Bertschmann de oportunitățile excepționale pe care le oferea România, țara în care s-au derulat cele mai multe afaceri comune ale celor doi. Bertschmann avea o încredere totală în Valvis pe care-l considera ”fiul spiritual” și-i oferise mandate nelimitate în toate businessurile comune.

Lovitură după lovitură

Una dintre primele afaceri realizate de Valvis cu banii lui Bertschmann a fost preluarea, la un preț interesant, a Dorna Apemin. Inițial, participația celor doi în societate, direct sau indirect, era de 50-50. Societatea a evoluat fulminant, permițându-le acționarilor să vândă în 1996 un pachet de acțiuni de 20% cu 7.200.000 euro unui fond de investiții al Societe Generale, o parte din bani fiind investiți în dezvoltarea celeilalte companii din grup, LaDorna.

În 2002, dă prima mare lovitură de afaceri, reușind să vândă Dorna Apemin gigantului Coca-Cola, printr-o subsidiară a acesteia din urmă pentru un preț de 39 mil. dolari. Din acești bani, la Bertschmann au ajuns, potrivit avocaților săi de la Avocats Ador&Associes, doar puțin peste 4,5 mil. dolari, deși procentul de acțiuni îl îndrituia să primească 12 mil. dolari. Găselnița lui Valvis în această vânzare a fost că din prețul total plătit, aproape 10 mil. dolari reprezintă contravaloarea unui contract de non-concurență între el personal și Coca-Cola, contract inițial pe 10 ani, apoi redus la 3 ani, lucru care i-a permis să dezvolte actualul business cu ape minerale Aqua Carpatica.

Cititi articolul integral in Capital

31-08-2013