Nidera cumpara pachetul majoritar din United Shipping Agency Constanta pentru 50 milioane Euro

Traderul de cereale Nidera, deţinut de chinezii de la COFCO şi care face afaceri in Romania de 155 de milioane euro pe an, va prelua 51% din operatorul portuar United Shipping Agency, deţinut de antreprenorii romani Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu.

Tranzacţia, evaluată la 50 mil. euro, asigură chinezilor ieşirea pe piaţa de export de la Marea Neagră printr-un terminal de 228.000 de tone, unul dintre cele mai mari din portul Constanţa, punct prin care se exportă anual 15 milioane de tone de cereale, adică marfă de 3 mld. euro. Afacerea United Shipping Agency, deţinută in mod egal de Cătalin Trandafir şi Mihai Felescu, a avut incasări de 15 milioane de euro anul trecut. Mişcarea surprinde dimensiunea ambiţiilor şi intereselor chinezeşti la Marea Neagră, o regiune care in numai două decenii s-a transformat din importator net de cereale intr-unul dintre cele mai fierbinţi puncte pentru exporturi.

Romania este pe prima pagină a agendei chinezilor pentru că recoltele bogate permit agriculturii locale să fie al zecelea cel mai mare exportator de grau la nivel mondial şi un jucător de luat in seamnă şi pe piaţa porumbului sau a seminţelor de floarea-soarelui. In jocul cerealelor de la Marea Neagră, portul Constanţa este un nod critic care s-a transformat intr-un integrator regional de producţie agricolă.

Preluarea United Shipping Agency este cel mai recent pas făcut de Nidera intr-o campanie incepută anul trecut.

Traderul a inceput vara trecută construcţia mai multor depozite de cereale in sudul ţării, acestea fiind primele investiţii făcute de companie in Romania după ce au operat 11 ani numai cu un birou in Bucureşti. Nidera, care cumpără şi vinde la export grau, porumb sau floarea-soarelui, a făcut anul trecut afaceri in Romania de 155 mil. euro cu numai 24 de angajaţi.

Mişcările pe care Nidera le face in Romania reprezintă doar o mică parte dintr-un plan global, iar banii direcţionaţi in piaţa locală sunt doar o fracţiune din cufărul de cateva zeci de miliarde de dolari pe care chinezii l-au pus la bătaie pe piaţa internaţională de achiziţii a comerţului cu materii prime agricole.

Lichidităţile de miliarde de dolari le-au permis chinezilor să preia in primăvară intr-un interval de numai două luni controlul traderilor gigantici Nidera şi Noble.

Sursa: Zf.ro

17-08-2014