RA APPS incearca inca o data vanzarea hotelului Triumf

Hotelul Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active aflate in portofoliul RA-APPS, va fi scos din nou la vanzare prin licitaţie, la un preţ de pornire de 19,6 milioane euro, cu aproape 13 milioane euro mai puţin decat la precedenta tentativă de vanzare, din 2007, blocată in instanţă.

Licitaţia va fi organizată in condiţiile in care RA-APPS şi-a accentuat pierderile in ultimii ani, iar consultanţi imobiliari au atenţionat in repetate randuri că vanzarea activelor in condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că infiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vanzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un caştig mai bun pentru stat.

Hotelul Triumf, clasificat la două stele, este amplasat pe un teren de 15.000 metri pătraţi langă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Capitalei, şi dispune de 98 camere şi apartamente, unrestaurant cu o capacitate de 120 de locuri şi o grădină de vară cu 60 de locuri.

Preţul de pornire al licitaţiei cu strigare a fost fixat de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la 19,6 milioane euro plus TVA.

Hotelul a mai fost scos la vanzare in ianuarie 2007, la un preţ de pornire de 32,5 milioane euro plus TVA, dar licitaţia a fost contestată in instanţă de Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos.

La licitaţie s-au prezentat atunci companiile Roses Residential Park Bucureşti, BEA Hotels Eastern Europe Romania şi Athenee Phenix Group, dar comisia RA-APPS a constatat că scrisoarea de garanţie bancară depusă de Athenee Phenix, care deţine hotelul Athenee Palace Hilton, nu indeplinea criteriile de inscriere. Athenee Phenix Group a fost descalificată, iar licitaţia a fost anulată, deoarece condiţiile de participare impuneau existenţa a cel puţin trei oferte valabile.

Athenee Phenix Group a acţionat in instanţă RA-APPS, administratorul hotelului şi organizatorul licitaţiei, solicitand anularea hotărarii care descalifica firma şi plata sumei de 150.000 euro ca daune reparatorii. Conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), in subordinea căruia funcţionează RA-APPS, anunţa, in septembrie 2007, că prima decizie a instanţei a fost favorabilă firmei care a depus contestaţia, dar că RA-APPS a depus recurs şi estima că procedurile de vanzare vor fi reluate pană la finele anului, după o decizie definitivă a instanţei.

Conform informaţiilor furnizate ulterior agenţiei MEDIAFAX de către conducerea regiei, Curtea de Apel Bucureşti a respins in totalitate, la sfarşitul lunii martie 2008, contestaţia formulată de Athenee Phenix Group, prin decizie definitivă şi irevocabilă, dar problema nu a fost rezolvată, deoarece documentul conţinea "o eroare materială", in sensul că instanţa a transcris greşit numele firmei.

Avand in vedere că, la ridicarea deciziei legalizate, s-a sesizat o eroare materială strecurată in cuprinsul acesteia, Biroul Contencios din cadrul regiei a formulat o cerere de indreptare a erorii materiale sesizate, in sensul că instanţa a trecut in loc de "S.C. Athenee Phenix Group S.A" numai "S.C. Athenee Group S.A". Faţă de această cerere urmează să fim citaţi pentru indreptarea hotărarii", afirma conducerea RA-APPS.

Sursa citată preciza că o decizie in privinţa organizării unei noi licitaţii urmează să fie luată de către Consiliul de Administraţie al regiei numai după rezolvarea erorii de redactare a deciziei judecătoreşti.

Hotelul, care starneşte un mare interes operatorilor din industria turismului datorită amplasării şi arhitecturii deosebite a clădirii, nu a mai fost insă scos la vanzare de la acel moment, fiind introdus doar, in 2011, pe lista imobilelor RA-APPS care urmează să fie instrăinate la un moment dat.

RA-APPS şi-a accentuat pierderea in cei doi ani in care a vandut imobile din portofoliu prin proceduri contestate de către consultanţi imobiliari şi aproape şi-a dublat rezultatul negativ in 2013 comparativ cu 2012, nereuşind să atingă propriile ţinte pentru care a cerut şi obţinut avizul Guvernului.

Astfel, in 2012, RA-APPS, care de fiecare dată anunţa că se va situa pe profit, a inregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei şi cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultată de aproape 38 milioane lei, iar in 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei şi cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcand la 65 milioane lei.

Aceasta in condiţiile in care in 2012 au fost scoase la vanzare 103 imobile, dintre care regia a reuşit să vandă doar 14 active, iar in 2013 au fost vandute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrală şi 26 cu plata in rate. Contravaloarea activelor vandute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mică decat estimarea iniţială a RA-APPS, prezentată Guvernului şi aprobată de Executiv prin hotărare.

RA-APPS a fost obligată de fiecare dată, la final de an, să işi revizuiască negativ estimarea bugetară iniţială, pe fondul licitaţiilor repetate şi eşuate pentru vanzarea imobilelor, cele mai multe din lipsă de oferte.

In bugetul prognozat pentru acest an, aprobat de Guvern in luna februarie, RA-APPS a a anunţat din nou că va incasa 190 milioane lei din licitaţii, aproape aceeaşi sumă calculată şi ratată in 2013. In acelaşi timp, in buget, regia anunţă că va cheltui in mod sigur in acest an peste 55 milioane lei cu evaluarea şi publicitatea acestor imobile scoase la vanzare.

RA-APPS va mai plăti in acest an 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decat suma cheltuită anul trecut. Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi, cu un caştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Sursa: Mediafax

18-10-2014