Retailerii vor sa deschida peste 100 de magazine până la finalul lui 2013

Mega Image, Profi, Carrefour, Penny Market, Lidl, Kaufland şi Billa vor mai deschide peste 100 de magazine până la finalul acestui an. În total în România vor fi 1.200 de supermarketuri şi hipermarketuri.

Jucătorii din comerţul modern vor des¬chide în ultimele patru luni din an peste 100 de magazine, un număr similar cu al celor deschise de la începutul lui 2013, însă într-o perioadă dublă de timp.

Cei 12 comer¬cianţi străini vor scoate din buzunar 80-110 mili¬oa¬ne de euro pentru a prinde perioada sărbătorilor de iarnă, cea mai bună pentru comerţul local, cu o reţea extinsă.

Reţelele de magazine îşi pun speranţele în ultimele luni din an în revenirea consumului, care a scăzut timp de trei luni consecutiv începând cu mai. Mulţi comercianţi continuă să se extindă chiar dacă consumul rămâne apatic deoarece beneficiază de preţuri mai mici la terenuri şi la chirii.

În această perioadă ei îşi securizează poziţii-cheie pe harta României, împărţindu-şi sferele de influenţă pentru momentul când va reveni apetitul românilor pentru consum. Într-o perioadă în care investiţiile străine directe sunt la minime istorice - în primul semestru România a atras 666 mil. euro, cu 20% sub nivelul din aceeaşi perioadă din 2012 - retailerii au rămas unii dintre puţinii care continuă să pompeze bani în economie chiar înainte de revenirea consumului. „Revenirea consumului se va face odată cu semnele unei creşteri economice reale şi mai ales odată cu creşterea încrederii consumatorilor în perspectivele socioeconomice. De asemenea, în măsura în care va creşte puterea de cumpărare, va creşte şi consumul“, spune Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour.

Pe de altă parte, reprezentanţii Lidl spun că „din punctul nostru de vedere, principalele măsuri ce pot contribui la revenirea consumului în România sunt crearea de noi locuri de muncă şi implicit creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, investiţiile în infrastructură, relansarea creditării şi relaxarea fiscalităţii.“

România mai are de recuperat circa 330.000 de locuri de muncă după ce criza a şters mai bine de 600.000. În ultimii ani, datorită deschiderilor de magazine pe bandă rulantă retailerii au devenit unii dintre cei mai mari angajatori din economie, cu mii de angajaţi fiecare.

Cititi articolul integral in ZF.ro

08-09-2013