Rusii de la Oil Gas Trade si asocierea Fortissimo Capital - PCC vor sa preia Oltchim

Compania rusă Oil Gas Trade (OGT) LLC pe de-o parte si Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, pe de alta parte, au avut intalniri succesive cu Ministrul Economiei Varujan Vozganian in vederea formularii unei oferte de preluare a combinatului Oltchim

Compania rusa Oil Gas Trade LLC vrea sa preia combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si rafinaria Arpechim

Oil Gas Trade LLC vrea sa investeasca ulterior o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Ministrul de resort, Varujan Vosganian, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii companiei. La discutii au participat si administratorii judiciar ai Oltchim, Gheorghe Piperea si Niculae Balan. Oltchim se afla in procedura de insolventa din luna ianuarie a acestui an.

"Intentia companiei Oil Gas Trade este de a prelua atat platforma de la Rm. Valcea, divizia petrochimica Bradu, cat si rafinaria Arpechim, detinuta de OMV Petrom, precizand ca sunt pregatiti sa investeasca dupa achizitie o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului. Ministrul Varujan Vosganian le-a recomandat initierea unei discutii separate cu reprezentantii OMV Petrom pe subiectul preluarii rafinariei", afirma reprezentantii ministerului in comunicat.

Ministrul Varujan Vosganian i-a informat pe oficialii Oil Gas Trade in legatura cu faptul ca autoritatile romane se afla intr-o faza avansata de solutionare a situatiei combinatului.

Ministrul le-a transmis investitorilor rusi si faptul ca Ministerul Economiei este interesat de parteneri care sa garanteze existenta in continuare a combinatului si i-a asigurat de faptul ca firma castigatoare va beneficia de intreg sprijinul Guvernului Romaniei.

"Reprezentantii Oil Gas Trade au prezentat ministrului Vosganian si administratorilor judiciari profilul companiei pe care o reprezinta si au precizat ca participarea la procedura de reorganizare judiciara a combinatului de la Rm. Valcea coincide cu proiectul de dezvoltare a companiei OGT. Conform propriilor declaratii, Oil Gas Trade LLC Rusia este un grup format din trei companii, infiintat in 2002, activand in industria petrochimica si farmaceutica', se mai arata in comunicat.

Oil Gas Trade LLC este, potrivit site-ului propriu, o firma specializata in tradingul cu titei, gaze si produse petrochimice, cu sediul la Moscova. Compania are intre 11 si 50 de angajati, la capitolul venituri se incadreaza intre 10 si 50 de milioane de dolari, iar compania a fost infiintata in 2006, dupa cum arata datele de pe site.

Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic şi au transmis ministrului economiei, Varujan Vosganian, şi administratorilor judiciari că vor face săptămâna viitoare o ofertă.

Ministrul economiei s-a intalnit cu Yuval Cohen, partener fondator şi manager al Fortissimo Capital, fond de investiţii care şi-a manifestat interesul în vederea participării la procesul de privatizare a combinatului Oltchim.

La întâlnire au participat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, companie înregistrată în Germania, administratorii judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, precum şi conducerea combinatului Oltchim, reprezentată de Armand Spiru. „PCC SE, acţionarul minoritar al Oltchim, şi fondul israelian de investiţii Fortissimo Capital vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului vâlcean şi au transmis, în cadrul discuţiilor, ministrului Varujan Vosganian şi administratorilor judiciari că vor face săptămâna viitoare o ofertă în acest sens. Fortissimo Capital şi PCC SE au cerut administratorilor judiciari să stabilească un termen final pentru depunerea ofertelor de privatizare pentru toţi competitorii interesaţi să investească la Oltchim.

Reprezentanţii consorţiului nou-format au arătat că sunt dispuşi să facă investiţiile necesare pentru repornirea combinatului în sistem integrat cu Platforma Petrochimică Bradu, la întreaga capacitate“, a transmis Ministerul Economiei.

PCC SE deţine direct 18,31% din acţiunile Oltchim şi indirect 14,02% din titluri, prin intermediul Polyolt Holding, firmă înregistrată în Cipru.

Fortissimo Capital este un fond privat de investiţii care investeşte în principal în companii publice şi private israeliene din domeniul tehnologiei şi industriei, ce au nevoie de infuzii de capital pentru dezvoltarea afacerilor. Ministerul Economiei a anunţat recent că şi producătorul de crom Yildirim Holding din Turcia este interesat să participe la privatizarea combinatului chimic.

Statul a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza Oltchim, controlată de Ministerul Economiei. Combinatul chimic se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

Anul trecut, o alta companie ruseasca, TISE, s-a aratat interesata de Oltchim, insa nu a participat la licitatie. In actionariatul TISE se afla cateva companii detinute de gigantul rus Gazprom.

Surse: Agerpres & Mediafax

08-09-2013