Sebastian Ghiţă stă pe un munte de bani. A vandut tot ce mai detinea in IT.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, cel care a pus bazele grupului Asesoft alături de colegul său de liceu, Iulian Stanciu, şi-a vândut toate acţiunile de la toate companiile pe care le deţinea, mai puţin cele de la România TV.

Decizia sud-africanilor de la Naspers de a cumpăra cel mai mare magazin online de la noi din ţară, eMAG, a fost neaşteptată pentru unii, însă Sebastian Ghiţă, 34 ani, care deţinea, împreună cu Iulian Stanciu, magazinul din 2009, a văzut în această tranzacţie oportunitatea de a ieşi nu numai din acţionariatul eMAG, ci din acţionariatul tuturor companiilor IT. La numai trei săptămâni de la tranzacţia dintre Naspers şi eMAG, prin care Ghiţă ieşea din acţionariat, Iulian Stanciu a anunţat că a preluat toate acţiunile acestuia din urmă de la Flanco și Network One Distribution (cunoscută anterior sub numele de Asesoft Distribution), devenind unic acţionar. Sebastian Ghiţă renunţa astfel la imperiul Asesoft şi la toate afacerile din domeniul IT.

„În momentul în care am decis să părăsesc zona IT, am făcut-o cu totul. Am vândut toate acţiunile, pentru că a fost o oportunitate foarte bună în piaţă. Aveam gândită strategia cu un an înainte. Asesoft, cum era denumit grupul de companii care nu aparţineau grupului, dar erau legate prin faptul că eu eram acţionar în procente mai multe sau mai puţine în fiecare dintre acestea, devenise cel mai mare grup IT din România, de cinci ori sau de şase ori mai mare decât următorul competitor. Grupul nu beneficia, din partea băncilor din România sau din partea acţionarilor de fonduri, de know-how, de reguli corporatiste care să îi permită o expansiune pe pieţele regionale sau europene“, spune Sebastian Ghiţă.

Acesta mărturiseşte că intenţia de a-şi extinde operaţiunile pe pieţele din regiune a existat de mai mulţi ani, însă nu s-a concretizat din cauza lipsei de susţinere din partea partenerilor financiari. „Noi am încercat să ne extindem în regiune, dar ca să te extinzi pe alte piețe trebuie să investeşti, nu poţi să o faci aşa, cobori din avion la aeroport şi, gata, câştigi o piaţă“. Ghiţă arată că de fapt totul se învârtea în jurul unui număr mic de oameni, acţionari şi manageri, iar expunerea era foarte mare la nivelul întregului grup. „Deşi s-au făcut eforturi pentru a se reglementa relaţiile dintre companii de-a lungul timpului şi s-a împărţit partea de retail, cea de distribuţie şi partea de proiecte, compania nu mai obţinea bani de la bănci. Toate elementele acestea, volumul, nevoia de extindere, nevoia de a investi, preocupările vizavi de situaţia din piaţă, m-au făcut să procedez în felul acesta şi declanşatorul a fost tranzacţia cu cei de la Naspers“, afirmă Ghiţă.

Dar omul de afaceri nu s-a oprit aici; el şi-a vândut toate acţiunile de la toate companiile pe care le deţinea, excluzând televiziunea România TV. Astfel, pe lângă eMAG, Flanco, Network One Distribuition, Asesoft Web, Ghiţă a vândut companiile Rotherfield Properties (producător de vinuri), Podgoriile Tohani, Corni Eolian (companie din domeniul energiei eoliene) şi TeamNet International (furnizor de soluţii IT pentru companii). „La TeamNet International purtam de mai multă vreme discuţii şi am vândut unor investitori financiari şi celorlalţi acţionari, iar podgoriile Tohani le-am vândut acum trei sau patru ani, nu mai ţin minte“, declară Ghiţă, fără să specifice sume sau să intre în detalii.

Cititi articolul integral in Capital