Statul Roman da in judecată la Paris compania ENEL pentru pachetului minoritar din Electrica Muntenia Sud

Societatea de Administrare a Participațiilor in Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica și aflată in subordinea Departamentului pentru Energie, va deschide o acțiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, in cazul vanzării de către Electrica a participației minoritare din fosta filială Muntenia Sud, se arată intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, miercuri 23 Iulie

Potrivit sursei citate, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a prezentat o notă in Guvern pe acest subiect.

"Cu această ocazie, membrii Executivului au fost informați că statul roman, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Opțiunea "Put", exact așa cum a fost deja stabilit prin Hotărarea de Guvern nr. 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra o parte sau intregul pachet de 23,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel (dreptul de Opțiune "Put")", se arată in comunicat.

"Am informat Guvernul că am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de ințelegere semnat cu Enel in data de 7 iulie 2013 și care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmează să deschidă procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internațională de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț de la Paris", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată in contextul in care discuțiile amiabile purtate de partea romană cu Enel nu au condus la o ințelegere intre părți.

Departamentul pentru Energiei mai informează că, potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra o parte sau intregul pachet de 23,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opțiune Put).

In prezent, Electrica mai deține in fosta filiala Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului către salariați, conform prevederilor contractului de privatizare.

"Intrucat opțiunea Put face referire la pachetul de "acțiuni disponibile", acest lucru inseamnă că, de fapt, Enel are obligația să cumpere un pachet de 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud", mai precizează Departamentul.

Vineri, intr-un răspuns transmis AGERPRES, reprezentanții Enel afirmau că nu au ajuns pană acum la un acord cu statul roman privind vanzarea de către Electrica a participației pe care o mai deține la Enel Muntenia Sud, astfel că există posibilitatea ca acest caz să fie inaintat la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.

"Valoarea exactă pentru achiziționarea pachetului minoritar de acțiuni in Enel Muntenia Sud nu este definită cu precizie in contractul de privatizare, ci ar trebui calculată in baza unor anumite elemente ce pot lăsa loc la interpretări. In cazul unui dezacord in această privință, contractul de privatizare stipulează că părțile 'vor depune toate eforturile pentru a soluționa orice dispute privind prezentul contract prin discuții purtate cu bună credință", se arată intr-un răspuns transmis de Enel la solicitarea AGERPRES.

Oficialii Enel mai spun că au avut discuții in acest sens cu cei de la Electrica, insă nu s-a ajuns pană acum la un numitor comun.

"In spiritul acestor prevederi s-au purtat discuții despre această valoare, de la momentul cand Electrica și-a exercitat opțiunea de vanzare, insă pană la acest moment dezacordul nu a putut fi soluționat in avantajul reciproc al părților. In astfel de cazuri, dacă o ințelegere nu poate fi atinsă, există intotdeauna posibilitatea de a inainta cazul către Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, conform cu practica comercială internațională', potrivit Enel.

In martie, Fulvio Conti, directorul general al companiei italiene, declara, intr-o conferință la Roma, că Enel speră să achiziționeze in acest an participația minoritară pe care o mai deține statul roman la fosta filială Electrica Muntenia Sud.

"Nu există in acest moment negocieri pe această temă cu statul roman. In prezent, un expert analizează valoarea pachetului de acțiuni. Ne așteptăm să finalizăm tranzacția in acest an", a spus Conti.

Potrivit acestuia, Enel nu va plăti orice preț pentru aceste acțiuni.

"Nu cumpărăm doar de dragul de a cumpăra, nu vom plăti orice preț, ne vom uita cu atenție la prețuri", a arătat Conti.

In urmă cu două săptămani, grupul energetic italian Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia și de distribuție și vanzări din Romania.

In Romania, compania italiană deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv București, in Banat și in Dobrogea.

AGERPRES

25-07-2014