Tender investeste 100 de milioane dolari in explorarea petrolului senegalez

Ovidiu Tender, unul dintre cei mai puternici antreprenori din România, va investi în următorii opt ani circa 100 mil. dolari pentru explorarea unui perimetru de petrol offshore situat pe coasta statelor africane Senegal şi Guineea - Bissau.

Omul de afaceri a semnat saptamana trecuta la Bucureşti cu reprezentanţii Agenţiei de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea - Bisau (AGC) acordul de concesiune pe 33 de ani pentru perimetrul respectiv cu o suprafaţă de circa 5.300 de kilometri. Negocierile cu reprezentanţii celor două state africane s-au întins pe o perioadă de circa un an şi jumătate.

"Am vrut ca acest contract să fie semnat la Bucureşti ca să arăt României că se poate. Investiţiile în explorare se vor face succesiv pe o perioadă de opt ani. Având în vedere că adâncimea apei este de 3 - 4 mii de metri, costurile de explorare sunt foarte mari. Seismica, care este cercetarea geologică, costă în jur de 15 - 20 de milioane de dolari, iar un foraj la o asemenea adâncime costă între 35 şi 50 milioane de dolari. Cu siguranţă va fi nevoie de cel puţin două foraje", a declarat Ovidiu Tender.

Conform unui raport al U.S. Geological Surveys, perimetrul concesionat de Tender este cotat cu resurse de petrol care se situează între 0,72 şi 2,34 miliarde de barili. Spre comparaţie, OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, deţine rezerve de hidrocarburi, petrol şi gaze dovedite de 0,8 miliarde de barili la care se adaugă rezerve probabile de circa 0,4 miliarde de barili.

Cititi articolul integral in Zf.ro