Tranzactie de 100 mil. Euro: Chinezii de la Nidera au cumpărat cel mai mare terminal de export de cereale din portul Constanţa

Cel mai mare terminal de export de cereale din portul Constanţa, care poate incărca un milion de tone in fiecare sezon, a ajuns in mainile chinezilor.

Oamenii de afaceri romani Cătălin Trandafir (48 de ani) şi Mihai Felescu (46 de ani) au finalizat vanzarea terminalului de export de cereale United Shipping Agency (USA) de 250.000 de tone către traderul chinez Nidera. Ieşirea celor doi din acţionariatul USA este evaluată de industrie la peste 100 milioane de euro, ceea ce inseamnă că semnăturile celor doi pe actul de vanzare-cumpărare marchează o tranzacţie record in piaţa comerţului cu materii prime agricole.

"Achiziţia se incadrează perfect in strategia noastră de creştere. Este o mare oportunitate pentru Nidera să pună bazele şi să susţină o poziţie de varf in achiziţia şi distribuţia de materii prime agricole in Europa Centrală şi de Est", a spus Marc Kwakklestein, inalt oficial al Nidera.

Atat reprezentanţii Nidera, cat şi cei ai USA nu au comentat in niciun fel detaliile financiare ale tranzacţiei. Cei doi oameni de afaceri au o istorie de afaceri de două decenii in portul Constanţa şi fac parte din selectul grup de oameni de afaceri romani care negociază şi tratează de la egal la egal cu giganţii mondiali ai comerţului cu cereale, reprezentanţi ai unei industrii opace şi exclusiviste.

Compania celor doi stabilise de mai mulţi ani o colaborare stransă cu Nidera cu mult inainte ca traderul să fie preluat de chinezi.

Ieşirea lui Felescu şi Trandafir din afacerea USA lasă portul Constanţa cu numai trei terminale de export cu capital romanesc. Acestea sunt Niva Prodcom (Nicolae Buşu şi Stelian Caraman), Silo-Port (Dumitru Pufleanu) şi Socep (Nicolae Duşu, Ioan Duşu). Restul de şapte unităţi de mare capacitate se află in portofoliul total sau sunt deţinute in joint-venture de traderii multinaţionali.

Terminalul de export vandut chinezilor are o capacitate de 250.000 de tone şi poate incărca in acelaşi timp două vase Panamax de mare capacitate de cate 60.000 de tone fiecare. Numai două astfel de vase inseamnă incasări de export de cel puţin 30 mil. dolari.

Nidera caştigă astfel controlul total asupra ieşirii către Marea Neagră, ceea ce le oferă libertate operaţională şi spaţiu de manevră pe piaţa locală şi in ţările riverane Dunării.

Sursa: Mediafax

23 Dec 2014

Cititi si: Nidera cumpara pachetul majoritar din United Shipping Agency Constanta pentru 50 milioane Euro