Turnul „blestemat“ din Piaţa Victoriei s-a vândut pentru 50 mil. euro către doi oamenii de afaceri

Industrialexport şi Avrig 35 au vândut clădirea către oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu.

22 de etaje pe o înălţime de 106 metri, peste 50 de litigii care au culminat cu un dosar de insolvenţă şi mai mult de trei ani în care clădirea de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei nu a fost folosită, deşi construcţia era gata.

Aşa poate fi rezumată istoria zbuciumată a celei mai înalte clădiri de birouri din Bucureşti la ora actuală, preluată de către oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, doi dintre cei mai puternici investitori din imobiliarele locale, în urma unei tranzacţii de circa 50 mil. euro.

Imobilul, care prin înălţime domină Piaţa Victoriei, a fost dezvoltat de firmele Avrig 35 şi Industrialexport, care s-au judecat mai mulţi ani la diverse instanţe.

Tranzacţia a fost complexă şi a fost bazată în primul rând pe o creanţă de aproape 190 de milioane de lei (circa 44 mil. euro) pe care Industrialexport o avea faţă de Tower Center Internaţional (TCI), firma dezvoltatoare.

Această creanţă a fost cedată către Lorient Limited, firma lui Bîlteanu şi Papalekas înregistrată în Insulele Belize. Cei doi au preluat 87% din turnul de birouri prin convertirea unei părţi din această creanţă (128 mil. lei, echivalentul a 30 mil. euro) în acţiuni. Totodată, faţă de Alpha Bank a fost plătită o sumă de 17,5 mil. euro în contul unui credit acordat de banca elenă pentru construcţie.

Alpha, care, conform înţelegerii iniţiale cu dezvoltatorii, ar fi trebuit să devină şi chiriaş în clădire, a rămas implicată în proiect, în condiţiile în care luna trecută a acordat un alt împrumut de aproape 15 mil. euro către proprietarii clădirii.

"Clădirea se poate închiria acum fără nicio problemă. Condiţiile se discută cu debitoarea", afirmă Ştefan Dumitru, partener în cadrul firmei de insolvenţă RVA Insolvency, administratorul judiciar al Tower Center International.