Valoarea mall-urilor Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău a scăzut cu 17%, la 29 milioane euro

Mall-urile Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, deţinute de dezvoltatorul imobiliar GTC, erau evaluate la finele lunii iunie la 29 milioane de euro, in scădere cu 17% faţă de luna martie, in timp ce complexul de birouri City Gate a pierdut 1% din valoare in ultimele trei luni.

Complexul de birouri City Gate, cel mai important activ al companiei in Romania, era evaluat la finele primului semestru la 156 milioane de euro, cu 1% sub nivelul de la finele lunii martie.

Reevaluarea in scădere a centrelor comerciale a avut loc ca urmare a reducerii veniturilor actuale şi viitoare din chirii, potrivit raportului financiar al companiei, in care se arată că mall-urile au pierdut 6 milioane euro din valoare. Aceasta reprezintă 20% (cel mai mare nivel) din pierderea de 67 milioane de euro rezultată din reevaluarea in scădere a intregului portofoliu GTC in Europa Centrală şi de Sud-Est.

Veniturile din chirii obţinute de GTC in Romania şi Bulgaria s-au redus uşor la 11,8 milioane de euro, faţă de 12,2 milioane de euro in perioada corespunzătoare a anului trecut. Veniturile totale au crescut insă de la 16,3 milioane de euro la 17,9 milioane de euro, iar pe fondul reducerii cheltuielilor, rezultatul net obţinut de dezvoltatorul imobiliar pe cele două pieţe a urcat de la 6,4 milioane de euro la 6,8 milioane de euro.

GTC operează centrele comerciale Galleria Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, pentru ultimele două dintre acestea, care se confruntă cu mari probleme, compania luand decizia să le vandă, insă fără succes.

Compania a incercat anul trecut să vandă cele două proprietăţi, impreună cu un mall din Suceava, insă a reuşit să găsească cumpărător doar pentru cel din urmă, cedat pentru 800 de euro, in condiţiile in care investiţia a fost de 25 de milioane de euro.

"Centrele comerciale Galleria din Buzău şi Piatra Neamţ au devenit active aflate in operare şi asta facem, la administrăm şi căutăm constant, impreună cu chiriaşii, să găsim soluţii pentru imbunătăţirea rezultatelor. Organizăm zeci de evenimente lunar pentru locuitorii din oraşele unde deţinem un mall Galleria şi acest fapt s-a văzut şi in creşterea veniturilor (trimestrul doi 2014 versul trimestrul unu 2014 şi trimestrul doi 2013). Estimăm ca pană la finalul acestui an nu vom mai inregistra o scădere a veniturilor pe acest segment", a declarat pentru MEDIAFAX, Danny Bercovich, directorul executiv GTC Romania.

Suprafaţa inchiriabilă a celor trei centre comerciale totalizează 59.000 de metri pătraţi, din care 87% este ocupată, faţă de 89% la martie. Chiria medie generată de cele trei centre comerciale este de 3,8 euro/mp/lună, iar randamentul investiţional este de 10,9%.

Complexul de birouri City Gate, cu o suprafaţă inchiriabilă de 48.000 de metri pătraţi, are o rată de ocupare constantă, de 93%, in timp ce chiria medie pe care o generează proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/lună.

Randamentul investiţional al City Gate este de 7,9%. GTC a anunţat in anul trecut că nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucureşti, după ce autorităţile au clasificat terenul ca zonă verde pentru alte scopuri, astfel că spaţiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a inregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro in urma acestei decizii, reprezentand două treimi din valoarea terenului. In raport se arată că, dacă proiectul nu va fi realizat in termenul stabilit, compania va fi nevoită să ceară băncii care a finanţat achiziţia terenului să prelungească termenul de rambursare a creditului, măsură puţin probabilă.

"Valoarea acestui teren ar putea scădea ca urmare a suspendării dezvoltării, iar abilitatea grupului de a-l vinde poate fi limitată. Incapacitatea grupului de finaliza acest proiect in timp, sau deloc, ar putea avea efecte materiale adverse asupra businessului companiei, condiţiilor financiare, rezultatelor operaţionale şi asupra preţului acţiunilor", se menţionează in raport.

Terenul se află in zona Petricani, intr-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti-Ploieşti. GTC estimează că ar putea recupera 7 milioane euro in urma exproprierii.

Compania mai deţine in Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity, unde a vandut in primul semestru locuinţe in valoare de 5 milioane de euro, respectiv 2 milioane de euro.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, langă Piaţa Presei in Bucureşti, insă inceperea construcţiei a fost intarziată din cauza lipsei finanţării.

"Nu putem face niciun update privind situaţia proiectului de birouri Ana Tower insă sperăm ca pană la finalul acestui an să incheiem cateva tranzacţii pe segmentul de birouri din Bucureşti. Suntem in diferite etape de negociere pentru mai multe clădiri din Bucureşti. Nu putem oferi detalii, fiind vorba de aspecte confidenţiale, insă ne dorim să creştem portofoliul de spaţii de birouri pe care il deţinem in Romania", a adăugat Bercovich.

Compania este activă in Polonia, Romania, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de 1,1 miliarde de euro.

Sursa: Medifax

25-Aug-2014