Asmitan Gardens este functional dar tot in faliment. Bancherii inca mai spera...

Complexul Asmita Gardens din Bucureşti este integral funcţional, recepţia oficială a celei mai mari investiţii rezidenţiale din România urmând să aibă la mai bine de doi ani de la finalizarea construcţiei. Bancherii de la Alpha Bank mai spera ca paguba creata sa nu fie chiar atat de mare desi la actuale preturi ar rezulta o gaura de 25 de milioane de Euro

Construcţia a fost finalizată la începutul anului 2010, dar compania austriacă Strabag, care s-a ocupat de construcţia proiectului, nu a finalizat testarea utilităţilor în patru dintre cele şapte blocuri, solicitând recuperarea garanţiilor de bună execuţie de circa 6 milioane de euro, situaţie ce a dus la un litigiu care durează de mai mulţi ani la diverse instanţe.

Potrivit administratorului judiciar al complexului imobiliar, firma Euro Insol, toate litigiile au fost stinse, astfel că întreg ansamblul este disponibil potenţialilor cumpărători.

"Recepţia întregului complex a avut loc pe 30 mai, iar proiectul de şapte turnuri, cu 758 de apartamente, în care s-au investit 130 de milioane de euro, aşteaptă cumpărători pentru restul de 350 de locuinţe care mai sunt disponibile", a declarat agenţiei MEDIAFAX Remus Borza, partener al firmei de insolvenţă.

Turnurile Asmita lasa o "gaura" de 60 mil. euro: Bancherii inca spera sa-si recupereze toti banii

Cel e mai inalte turnuri de apartamente din Bucuresti ar urma sa lase o gaura de 60 mil. euro in buzunarele creditorilor, inclusiv banca urmand sa isi asume pierderi de circa 25 mil. euro. Desi cifrele arata potentiala pierdere a bancii, reprezentantii Alpha Bank au declarat ca sunt sanse sa isi recupereze toti banii, sperand la o revenire a preturilor in viitor.

Valoarea totala a masei credale a proiectului Asmita Gardens se ridica la 110 mil. euro. Din aceasta suma, mai putin de jumatate este estimat sa fie recuperate.

Astfel, proiectul Asmita Gardens, cel mai scump proiect rezidential dezvoltat in Capitala, ar urma sa lase o gaura de peste 60 milioane euro in buzunarele creditorilor, potrivit datelor prezentate de administratorul judiciar al companiei, aflate in insolventa, Euro Insol.

Remus Borza, partener Euro Insol, a precizat ca cele 361 de locuinte aflate inca la vanzare, dar si spatiile comerciale din proiect, ar urma sa genereze incasari totale de circa 45 mil. euro. Valoarea se adauga celor 2,5 mil. euro incasate deja pentru cele 34 de locuinte vandute deja in proiect, de la demararea procedurii de insolventa.

“Toata lumea va pierde, inclusiv banca”, spune Borza.

Pe de alta parte, vicepresedintele Alpha Bank, Periklis Voulgaris, a spus ca asteptarile banci difera de cele ale administratorului judiciar si ca se asteapta sa isi recupereze integral creanta. Declaratia suprinzatoare a fost explicata de bancher prin faptul ca se asteapta ca preturile sa isi mai revina in urmatoarea perioada, mai ales in contextul in care mai sunt putine apartamente noi de vanzare in Capitala si nu se anunta noi constructii. De asemenea, Voulgaris a mentionat ca dupa finalizarea integrala a lucrarilor din proiect si interesul va fi altul.

Sursa: Money.ro si Wall-Street.ro