China a pregătit 1,5 miliarde de euro pentru investiţii în Bulgaria

La câteva zile după ce Ungaria a anunţat realizarea a şapte proiecte prin intermediul unei linii de investiţii chineze în cuantum de un miliard de euro, vecinii de la sud de Dunăre se laudă cu un ajutor asiatic de circa 1,5 miliarde de dolari, care se va materializa în următorii ani în proiecte de infrastructură, energie şi agricultură.

Anunţul a fost făcut joi de preşedintele Camerei de Comerţ Bulgaro-Chineză, Viktor Azmanov, care a declarat, conform Novinite, citat de Mediafax, că guvernele din cele două ţări au semnat deja un memorandum de cooperare economică în urma căruia vor fi înfiinţate prin investiţii chineze mai multe fabrici, unde vor lucra până la 500 de angajaţi.

Oficialul bulgar a declarat că unul dintre cele mai importante proiecte este crearea Zonei Industriale Bozurishte de lângă Sofia. Această zonă va include un parc industrial şi de logistică, iar un proiect similar, cu finanţare chineză, este analizat pentru portul Varna.

Anunţul lui Azmanov a fost făcut după ce Bulgaria nu a participat la un forum economic major de la Varşovia, unde premierul chinez Wen Jiabao a declarat că ţara sa intenţionează să investească 10 miliarde de dolari în Europa Centrală şi de Est.

Sursa: Jurnalul.ro