Cine sunt noii industriaşi ai României

Pentru ei nu există „companii“, există „întreprinderi“. Nu le place să dea interviuri și nu vor să fie fotografiați, dar când ajungi să stai de vorbă cu ei sunt în stare să‑ți vorbească ore în șir despre un utilaj sau o piesă cu denumire ciudată. Și merită să‑i asculți pentru că afacerile lor sunt printre puținele care mai cresc acum în România.

L‑am întâlnit pe Ioan Simion la Târgul Tehnic Interna­țio­nal București (TIB) organizat luna trecută la Romexpo. O ediție parcă mai ani­mată decât în anii trecuți: Romexpo era plin de utilaje, motoare, unelte și tot felul de piese, iar printre ele destul de mulți vizitatori interesați. Standul Confind era amenajat afară, în aer liber, pentru că „utilajele noastre sunt atât de mari încât nu au avut loc înăuntru“, după cum a precizat cu mândrie fondatorul companiei Confind Câmpina. Înconjurat de câțiva prieteni vechi din industria petrolului, Ioan Simion stătea la povești despre vremurile bune, pe când România era „al treilea mare producător de echipament petro­lier din lume“.

Omul de afaceri a fost oarecum uimit de interesul presei față de afacerea sa. Deși există de 20 de ani pe piață, Confind nu prea a fost „băgată în seamă“ de presa de business. Și nu este o companie mică: grupul Confind a avut în 2008 – cel mai bun an al său – o cifră de afaceri de 72 de milioane de euro și 1.600 de angajați. „Poate pentru că nu este listată la bursă, sau poate pentru că activează într‑o industrie neinteresantă“, încearcă Simion să găsească o explicație pentru lipsa de interes a ziariș­tilor de business față de afacerea sa.

Adevărul este altul: în anii de boom presa scria mai ales despre magazine, mall‑uri și ansambluri rezidențiale pentru că atât consumul, cât și imobiliarele erau pe val. Acum, când industria a rămas singurul motor al economiei, este și singurul sector care mai generează po­veș­ti de succes. Potrivit ultimelor date ale Eurostat, de exemplu, România a înregis­trat în luna august a acestui an un avans de 12,5% al comenzilor noi în industrie, ceea ce plasează țara noastră pe un onorabil loc șapte în topul celor 27 de state din Uniunea Europeană, în ceea ce pri­vește creșterea industrială.

Cititi articolul integral in Money.ro