Dupa achizitii succesive, austriacul Gerald Schweighofer controlează cea mai profitabilă afacere din România.

Iar criza din ultimii ani nu a făcult decât să sufle în pânzele acestui business. În 2008, 2010 şi 2011, omul de afaceri a achiziţionat trei fabrici aproape falimentare, două în România şi una în Austria.

În 2008, a cumpărat fabrica de mobilă de la Siret a Swedwood (divizia de producţie a suedezilor de la IKEA). În 2010, a cumpărat de la grupul finlandez Finnforest o fabrică din Comăneşti (Bacău) care era tot în dificultăţi financiare, iar anul acesta a mai cumpărat o fabrică, de data aceasta în Austria – un producător de celuloză pentru industria hârtiei de asemenea aflat la un pas de faliment.

Transformate şi integrate în businessul Holzindustrie Schweighofer, toate aceste fabrici fac profit.

În cazul fabricii de celuloză din Austria, spre exemplu, planul lui Schweighofer este să schimbe profilul acesteia – va diminua producţia de celuloză pentru industria hârtiei şi se va concentra pe vâscoză pentru industria de textile. „Vom produce vâscoză din lemn şi o vindem în China şi India pentru producţia de textile“, spune mândru omul de afaceri. Materia primă provine desigur din România şi constă în aşa numitele „woodchips“ – nişte particule de rumeguş comprimat din care se fac celuloză şi vâscoză prin dizolvare în apă. Asta pentru că fabricile austriacului din România generează cantităţi industriale de rumeguş. Cea mai mare parte este vândută către Egger şi Kronospan – alte două companii austriece de prelucrare a lemnului care au investit masiv în România – dar tot mai rămâne.

De altfel Gerald Schweighofer este cel care a facilitat şi venirea Egger în România. „I am ajutat pentru că noi ştiam piaţa. Noi am cumpărat terenul la Rădăuţi şi l am vândut celor de la Egger“, spunea Schweighofer într un interviu cu MONEY EXPRESS din 2008. Adevărul este că investitorii austrieci au pus stăpânire pe industria românească a prelucrării lemnului.

Fabricile austriece consumă anual între 3,5 şi 4,3 milioane de metri cubi de lemn, adică aproximativ un sfert din cât se taie anual în România: 17 milioane de metri cubi.

Cititi articolul intergal: Money.ro