Gazprom negocieaza achizitia Petrom?

Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Ruse (CCIRR) sustine ca austriecii de la OMV negociază cu ruşii pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţin la "OMV Petrom" - peste 51% din capitalul social. Ziaristii rusi au intervievat reprezentantii Gazprom Neft iar acestia au raspuns ca nici ei si nici filiala din Serbia a companiei- NIS, nu negocieaza achizitia a 51 % din actiunile OMV.

"Se pare că austriecii de la OMV negociază cu ruşii să vândă partea din România. Românii îi împing pe austrieci să-şi vândă participaţia de la OMV şi singurii care au avut o ofertă consistentă au fost ruşii" a spus Mircea Macsim intr-un interviu acordat ziarului Bursa

"OMV Aktiengesellschaft Wien AUT" a cumpărat, în vara lui 2004, mai mult de jumătate din acţiunile Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) "Petrom", contra unei sume de circa un miliard şi jumătate de euro. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la data de 30 iunie 2011 OMV deţinea 51,0105% din acţiunile companiei petroliere, Ministerul Economiei - 20,6389%, Fondul Proprietatea - 20,1100%, restul de 8,2406% din capital aparţinând altor acţionari. Acţiuni la OMV Petrom are şi gigantul rus "Gazprom", potrivit domnului Macsim.

"În schimb, corporaţia ar dori să facă multe la noi. Acum lucrează în România printr-o reprezentanţă a unei sucursale din Serbia - < Gazprom Neft >, care se ocupă aproape exclusiv de gaz. Este un alt gigant în domeniu, care a ajuns aproape în competiţie cu < RussNeft > - cea mai mare companie rusească de stat. Au cumpărat nişte concesiuni canadiene privind forarea, extragerea petrolului, reabilitarea de sonde petroliere. De asemenea, < Gazprom > are interes major să construiască generatoare de energie electrică, pe gaze, să folosească la maxim intrarea pe la Isaccea, dinspre Ucraina. Are deţineri şi la < Rurgaz >, < Wintershal >-ul, care cumpără acum, este, parţial, tot al lor, are acţiuni şi la "Gaz De France Suez", la E.ON, au mai multe deţineri la noi, dar nu toate sunt vizibile. De fapt, < Gazprom > are mai multe firme fiice care sunt mai mult sau mai puţin vizibile"

Analistii rusi si reprezentantii Gazprom dezmint informatia

Responsabilii de la Gazprom Neft au declarat ziaristilor rusi ca nici ei, nici filiala din Serbia a companiei, NIS, nu negociaza achizitia a 51% din actiunile OMV Petrom. Pe surse, cotidianul economic Kommersant a aflat ca nici Gazprom nu este atras de o astfel de tranzactie. „In primul rand, OMV Petrom este companie petroliera”, si-au argumentat pozitia cei de la Gazprom.

Analistul Vitali Kriukov, de la firma de consultanta Kapital spune ca „Productia OMV Petrom scade: de la 66 milioane barili in 2009 la 63 de milioane in 2010. Nici prelucrarea petrolului nu mai este rentabila in Europa. Deci, o astfel de tranzactie ar fi lipsita de logica” se arata intr-un articol Fin.ro

Nu este insa exclus ca intreprinderea Gazprom neft sa fie interesata de reteaua de benzinarii a filialei din Romania a grupului austriac OMV.

Conducerea OMV Petrom a anuntat recent ca viziunea pe termen lung a companiei se va concentra pe partea de productie energie, rafinare.