Guvernul mizeaza pe dublarea investitiilor straine pana in 2014
Guvernul mizeaza pe dublarea volumului de investitii straine in urmatorii trei ani, la 5,8 miliarde de euro, dar intentioneaza ca in acelasi interval sa reduca la jumatate plafonul garantiilor de stat care pot fi emise de Ministerul Finantelor si autoritatile locale, pentru a diminua riscul bugetar, anunta Mediafax.

Proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene, releva ca Guvernul se asteapta ca in acest interval valoarea investitiilor straine sa creasca de la 3,6 miliarde de euro (2,8% din PIB) la 5,8 miliarde de euro (3,3% din PIB).
"In 2010, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit in crestere cu doar 1,1% fata de 2009, cu o pondere in PIB la 4,1%, iar finantarea deficitului de cont curent s-a realizat in proportie de 54,3% prin investitii straine directe. Pentru 2011 se asteapta ca deficitul de cont curent sa se mentina in limite sustenabile, astfel incat sa reprezinte 4,4% din PIB, fiind acoperit prin investitii straine directe in proportie de 63,9%", se arata in document.
Anul trecut, investitiile straine directe au totalizat 2,596 miliarde euro, in scadere cu 25,57% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro. Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 2,04 miliarde de euro, restul intrarilor, de 556 de milioane de euro, reprezentand credite intra-grup.
In primele doua luni ale acestui an, investitiile straine directe in Romania au crescut de peste doua ori, la 294 milioane de euro, comparativ cu suma de 140 de milioane de euro raportata pentru perioada similara a anului trecut, si au finantat integral deficitul contului curent.
In luna februarie, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, arata ca Romania concureaza pentru atragerea de investitii straine numai prin forta de munca ieftina si fiscalitatea relativ redusa sau inexistenta din unele zone, precum impozitul pe profit sau pe terenuri si case.
Continuare: www.wall-street.ro