Investiţiile în fabrici de materiale pentru construcţii au intrat la apă
Vremurile în care se lansau anual câte două-trei unităţi de producţie ce atrăgeau fonduri de peste 100 mil. euro au apus de ceva timp. În ultimul an, majoritatea investiţiilor a venit din partea antreprenorilor locali, iar volumul cumulat al acestora depăşeşte uşor pragul de 50 mil. euro
Astăzi, nu cererea este indicatorul care dictează creşterea capacităţilor de producţie, ci dorinţa de a mări plaja de clienţi potenţiali, care determină producătorii de materiale să îşi extindă gama de produse. Majoritatea investiţiilor care au crescut capacităţile producătorilor s-au realizat fie în retehnologizare, fie în deschiderea unei noi linii de producţie şi rar depăşesc 5 mil. euro. Planurile pentru fabricile de tip „greenfield“ rămân deocamdată în aşteptarea unei pieţe mai efervescente.
Printre producătorii cu capital românesc care au investit în ultimul an în fabricile pe care le deţin se numără Cemacon, Duraziv – deţinut de omul de afaceri Daniel Guzu, Adeplast – controlat de Marcel Bărbuţ, Arcon – al cărui acţionar principal este Ioan Ţiţeiu şi Final Distribution – afacerea de familie a lui Dan Mircescu. „Cele 50 de milioane investite în ultimul an reflectă exact situaţia economică a României şi a pieţei construcţiilor.
Este o sumă infimă faţă de perioada în care erau inaugurate câte două-trei fabrici pe an cu investiţii de ordinul zecilor de milioane de euro. Un lucru pozitiv este faptul că aceste investiţii au venit din sectorul de mijloc al pieţei de materiale şi s-au făcut, în principal, cu capital românesc. Pentru a vedea tabloul general, nu trebuie să ignorăm pierderile şi scăderile afacerilor cu care se confruntă majoritatea producătorilor. Uitaţi-vă la Cemacon care a închis fabrica de la Zalău“, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).
Continuare: Capital.ro