Microsoft achizitioneaza divizia de telefoane mobile a Nokia pentru 5,44 de miliarde de euro

Microsoft va cumpăra divizia de telefoane mobile a Nokia în schimbul sumei de 5,44 de miliarde de euro. Fostul lider pe piaţa telefoanelor mobile îşi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor şi reţelelor, o decizie calificată drept "cea mai bună cale de a merge înainte, atât pentru Nokia, cât şi pentru acţionarii săi", a declarat preşedintele Nokia, Risto Siilasmaa, citat într-un comunicat preluat de Mediafax.

Nokia a finalizat în August preluarea participaţiei de 50% deţinută de Siemens la producătorul de echipamente de telecomunicaţii Nokia Siemens Networks, pentru a dezvolta această activitate, considerată de acum drept vitală.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va demisiona şi va reveni în cadrul Microsoft. Siilasmaa va prelua temporar funcţia de CEO al Nokia. Elop a preluat conducerea Nokia în 2010, după ce a lucrat ca preşedinte la divizia business a Microsoft, fiind responsabil de pachetul Office. După venirea lui Elop, Nokia a intrat în parteneriat cu Microsoft, adoptând sistemul de operare Windows Phone pentru smartphone-urile companiei, înţelegere materializată prin gama de telefoane Lumia.

Tranzacţia este compusă din divizia dezvoltatoare şi producătoare de telefoane mobile, pentru 3,79 miliardeeuro, şi portofoliul de brevete de invenţie al Nokia, în valoare de 1,65 miliarde euro, potrivit unui comunicat transmis de cele două companii.

Microsoft continuă astfel tranziţia către producţia de dispozitive, având în vedere că perspectivele sistemului de operare Windows sunt ameninţate de migrarea consumatorilor către smartphone-uri şi tablete, piaţă dominată de Apple, Google şi producătorii de dispozitive Android.

Nokia, care a dominat piaţa telefoanelor mobile timp de 14 ani, are probleme financiare din cauza declinului abrupt al vânzărilor, după ce a întârziat mai mulţi ani să aducă pe piaţă un concurent credibil pentru iPhone şi smartphone-urile Android.

"Şi Nokia şi Microsoft au pierdut trenul în ceea ce priveşte smartphone-urile, şi este extrem de dificil să îşi revină. Întrebarea este dacă fuziunea a două companii slabe va produce un nou concurent solid. Mă îndoiesc", comentează pentru Bloomberg un consultant din industria telecomunicaţiilor.

Volumul vânzărilor de telefoane mobile ale Nokia a scăzut cu 27% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar compania finlandeză a avut pierderi de 5 miliarde euro în ultimele 9 trimestre încheiate.

"Astăzi marcăm un moment de reinventare. Cu devotamentul şi resursele Microsoft în spatele produselor şi serviciilor Nokia putem împlini întregul potenţial al ecosistemului Windows, furnizând cele mai convingătoare experienţe pentru clienţi acasă, la lucru şi peste tot", au declarat directorii generali ai Microsoft şi Nokia, Steve Ballmer şi Stephen Elop, într-o postare pe blog.

Tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor, după acordul acţionarilor şi autorităţilor de reglementare.

Aproximativ 32.000 de angajaţi ai Nokia vor fi transferaţi la Microsoft în urma tranzacţiei, potrivit comunicatului.

Divizia de telefoane mobile şi servicii conexe a Nokia a generat aproximativ 50% din vânzările nete ale companiei în anul 2012, afaceri estimate la 15 miliarde euro, potrivit celor două companii.

"Această tranzacţie reprezintă un pas curajos spre viitor şi va aduce câştiguri angajaţilor, acţionarilor şi clienţilor ambelor companii", a afirmat Ballmer într-un comunicat. El anticipează că preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia va accelera creşterea cotei de piaţă şi profitabilitatea Microsoft în domeniul telefoanelor mobile.

Steve Ballmer a anunţat recent că va demisiona din funcţia de CEO al Microsoft în următoarele 12 luni, după 14 ani la conducerea celui mai mare producător de software. Compania nu a anunţat încă un înlocuitor.

Presa finlandeză: "Nokia era aproape în stare de faliment"

Cotidianul finlandez Helsingin Sanomat a scris că tranzacţia prin care Microsoft a cumpărat divizia de telefoane Nokia a venit în cel mai bun moment.

Finlandezii de la Helsingin Sanomat consideră că Nokia a reuşit să vândă divizia de telefoane mobile “în momentul în care aceasta era aproape în stare de faliment şi la un preţ bun”.

Nokia, una dintre companiile emblematice ale industriei finlandeze, a anunţat pe 2 septembrie că va vinde activităţile de telefonie mobilă şi brevetele asociate gigantului american de software Microsoft, pentru suma de 5,44 de miliarde de euro. Divizia de telefonie mobilă a Nokia ar trebui să fie închisă în primul trimestru al anului 2014, precizează Helsingin Sanomat.

Ziarul adaugă faptul că “aproape 32. 000 dintre salariaţii Nokia ar trebui să treacă la Microsoft, dintre care 4.700 în Finlanda”. Telefoanele Nokia utilizează deja sistemul de operare Windows Phone 8, de la Microsoft, pentru care reprezintă 80% din vânzări.

Cotidianul anunţă că fostul lider mondial în telefoanele mobile, care a ratat trenul smartphone-urilor, se va concentra pe furnizarea de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii, alături de partenerul său german Siemens, precum şi pe serviciile de cartografie digitală.

iPhone şi Galaxy au îngropat NOKIA

Nokia a pierdut, anul trecut, poziţia de lider al pieţei de telefoane mobile pe care o deţinea de 14 ani de zile. Sud-coreenii de la Samsung au reuşit să vândă 92 de milioane de telefoane mobile în primul trimestru al anului trecut, faţă de doar 83 de milioane de telefoane ale finlandezilor, dintre care 71 de miloane au fost modele clasice şi numai 12 milioane smartphone-uri. Seria Galaxy i-a ajutat pe sud-coreeni să devină numărul unu.

Telefoanele sud-coreenilor au avut succes în întreaga lume, inclusiv în Finlanda unde, spre exemplu, în primul trimestru al acestui an Samsung a vândut 210.000 terminale, iar Nokia 196.000 de telefoane, conform datelor companiei de cercetare IDC.

Situaţia producătorilor de telefonie mobilă în al doilea trimestru al acestui an se prezintă astfel: Samsung este numărul unu cu 107 milioane de unităţi vândute şi cu o cotă de piaţă de 24,7%. Locul doi este ocupat de Nokia cu 60 milioane unităţi şi o cotă de 14%. La mare distanţă se află Apple cu 31 de milioane de telefoane vândute şi cotă de piaţă de 7,3%. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de LG cu 17 milioane de telefoane (3,9%) şi ZTE cu 15 milioane de celulare (3,5%).

Sursa: Mediafax

08-09-2013