Naspers a cumparat 70% din eMag cu 83 de milioane de dolari

Gigantul sud-african Naspers a plătit în octombrie circa 80 mil. dolari pentru a prelua pachetul majoritar de 70% din acţiunile magazinului online eMag, cifră care rezultă din rapoartele financiare ale companiei făcute publice recent şi din informaţiile disponibile în presa internaţională.

Din rapoartele grupului sud-african reiese că Naspers a plătit în total 120 mil. dolari pentru controlul eMag şi pentru o participaţie minoritară în platforma de comerţ online din Estul Mijlociu Souq.com. Potrivit publicaţiei Tfour.me din regiune, tranzacţia de preluare a acestuia din urmă s-ar fi ridicat la 40 mil. dolari, de unde rezultă că Naspers a plătit circa 80 mil. dolari pe 70% din acţiunile eMag.

Informaţia a fost confirmată ieri de surse din cadrul eMag care afirmă că cele 70% din acţiuni au fost vândute cu circa 83 mil. dolari. eMag a avut anul trecut o cifră de afaceri de 145 mil. euro şi un profit net de 1,2 mil. euro.

Cea mai mare tranzacţie din online-ul românesc până în prezent s-a încheiat în luna iulie, atunci când grupul sud-african Naspers a cumpărat 70% din acţiunile eMAG, cel mai mare retailer online din România. După şase luni de întâlniri şi discuţii cu sud-africanii de la Naspers, cele două companii au bătut palma în această vară. Nu s-au oferit detalii legate de valoarea tranzacţiei, ci doar că Naspers a preluat 70% din acţiunile eMAG.

Astfel, noua structură a acţionariatului s-a modificat după cum urmează: Naspers - 70%, Iulian Stanciu - 21,6% şi Radu Apostolescu - 8,4%. Practic, Sebastian Ghiţă şi-a făcut exitul din eMag, unul foarte profitabil. În 2009, el plătise, alături de Iulian Stanciu zece milioane euro pentru controlul companiei, suma nefiind oficială.

eMAG a avut în 2011 o cifră de afaceri de 145 de milioane de euro şi un profit net de 1,2 milioane de euro. Judecând după cifra de afaceri, eMAG este cel mai mare magazin online din sud-estul Europei, pe piaţa locală, având o cotă de 70%. Pe locul doi este grupul FIT Distribution, care încorporează printre altele PCFun, PC Garage, Electrofun, Garage Mall, controlat de omul de afaceri Marius Ghenea.

Sursa: Mediafax

30-11-2012