Petrom vrea să vandă 100 de statii de carburanti. Gazprom asteapta oferta

Petrom vrea sa vandă 100 de benzinarii și deja negociază cu mai multe companii petroliere. O astfel de tranzacție ar modifica destul de mult piața carburanților din Romania.

Petrom este lider detașat la numărul de benzinării, insă nu mai sunt atat de profitabile de cand vanzările lor au inceput să scadă. Conform informatiilor Digi24.ro, cei de la Petrom sunt oarecum forțați de imprejurări să vandă iar Gazprom incearcă de ceva vreme să cumpere.

Cinci companii petroliere s-au arătat interesate să cumpere cele 100 de benzinării pe care Petrom le scoate la vanzare, spun surse din piață citate de Economica.net. Petrom nu a confirmat nimic oficial, insă in raportul său pe 2013, compania vorbea despre un plan de optimizare a rețelei de benzinării, care ar putea consta in vanzarea stațiilor neprofitabile. Petrom are 545 de benzinarii in Romania, unele dintre ele sub marca OMV. In ultimii ani, cota lor de piață a scăzut de la 42% la 34%.

Iar in prima jumătate a anului, vanzările benzinăriilor Petrom au scăzut cu 7%, indeosebi din cauza supraaccizei de 7 cenți pe litru, in condițiile in care intreaga piață a scăzut cu doar 2,9%.

Vanzarea de carburanți nu este cea mai profitabilă afacere a Petrom deoarece extracția aduce cele mai mari caștiguri companiei.

In utimii ani s-a vehiculat de mai multe ori că rușii de la Gazprom ar vrea să cumpere aproximativ 100 de benzinării Petrom. Cu toate că Petrom a dezmințit aceste zvonuri, sunt semne vizibile că au existat negocieri. In primăvară, Sorina Balțatu, directorul pe Romania al NIS, divizia sarbă a Gazprom, declara in martie: "In ceea ce privește negocierile pentru achiziția de stații, ne-am exprimat disponibilitatea față de Petrom, dacă vor avea dorința să-și reorganizeze portofoliul, fiind cea mai mare companie petroliera din țară, cu cel mai mare număr de benzinarii. Ne-au răspuns că in acest moment iși reorganizează portofoliul".

Practic, cei de la Gazprom au fost invitați sa facă o ofertă. Daca vanzarea celor 100 de benzinarii se va realiza, petrom ar ramane cu 445 de benzinării, cu doar 50 mai multe decat Rompetrol. Gazprom ar ajungela 116 benzinării si ar deveni al 5-lea jucător din piața.

Cei de la Gazprom și-au fixat ca obiectiv să ajungă la o cotă de piață de 10% in Romania pană la finele anului viitor. Asta in vreme ce, in raportul lor pe anul trecut, cei de la Petrom au anunțat că pană in 2021 ponderea rafinării și benzinăriilor in afacerile companiei să scadă de la 27% la 20%. Petrom se va concentra in perioada următoare pe explorarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, indeosebi pe cele din Marea Neagră, unde lucrează impreună cu americanii de la Exxon.

De benzinariile Petrom ar mai putea fi interesati azerii de la SOCAR care in ultimii doi ani desfasoara un program de extindere.

Sursa: Digi24.ro

06-09-2014

Petrom valorează 10 miliarde de euro

OMV Petrom vinde subsidiara Petrom Distribuţie Gaze proprietarilor Gaz Sud SA şi Grup Dezvoltare Reţele SA

Petrom va demola rafinăria Arpechim dacă nu găseşte cumpărător. Ministrul Economiei neagă